Óriási bajban a kormány, rekordmélyre zuhant a támogatottsága

Óriási bajban a kormány, rekordmélyre zuhant a támogatottsága

Nem sikerült beváltania a legtöbb ígéretét a német szövetségi kormánynak, legalábbis megalakulása óta nem teljesített túl jól. Egy felmérés szerint ez meglátszik a támogatottságon is, soha nem volt még olyan mélyen a jelenlegi kormány iránti szimpátia, mint most.

POLITIKA 2023. JÚNIUS 4. 11:56

Az ARD, Németország regionális közszolgálati műsorszolgáltatóinak közös szervezete egy felmérésben arra volt kíváncsi, hogy az emberek mennyire elégedettek a kormány munkájával, és milyen támogatottságnak örvend a szociáldemokrata-liberális-zöld (SPD-FDP-Zöldek) szövetségi kormány. Az Olaf Scholz vezette kabinet helyzete ebben a tekintetben több mint siralmas, az elmúlt hónapban a szövetségi kormánnyal való elégedettség ismét jelentősen csökkent.

Jelenleg már csak minden ötödik ember (20 százalék) „nagyon elégedett” vagy „elégedett” a koalíció munkájáva, ami 8 százalékos zuhanás az ezt megelőző havi álláshoz képest. Eközben a válaszadók 79 százaléka „kevésbé” vagy „egyáltalán nem elégedett”, ami viszont 10 százalékos emelkedést jelent. Az SPD, a Zöldek és az FDP kormánya számára ez messze a leggyengébb érték a koalíciós munka kezdete, 2021 decembere óta.

Ha ma tartanák a szövetségi választásokat, az SPD 18 százalékon állna, a Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetség 29 százalékon, a Zöldek 15 százalékon, az FDP pedig 7 százalékon állna. Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt soha nem látott mértékben erősödött, most 18 százalékot kapna, és ezzel holtversenyben elérte a szociáldemokratákat. Ezek az eredmények egyben azt is jelentik, hogy a kormánynak ma már nem lenne többsége a szövetségi parlamentben sem.

A németek 84 százaléka azonban jelenleg úgy véli, hogy Olaf Scholznak egyértelműbben kellene kijelölnie a szövetségi kormány irányát. Körülbelül ugyanennyien (83 százalék) mondják, hogy a három közlekedési lámpás pártnak túl sokáig tart megoldásokat találni az aktuális problémákra. Minden harmadik (32 százalék) szerint összességében jó kezekben van az ország, 65 százalék azonban nem ért egyet ezzel az állítással.

A németek többsége kritikusan viszonyul ahhoz, hogy Németország vadászrepülőket küldjön Ukrajnába: csaknem kétharmadik (64 százalék) ellenzi azt.

POLITIKA

Címkék:

germany, government, poll, trend