Ragaszkodik a droghoz a német kormány

Ragaszkodik a droghoz a német kormány

Christian Lindner liberális szövetségi pénzügyminiszter nem hajlandó lemondani a cannabis legalizálásáról.

POLITIKA 2024. MÁRCIUS 26. 11:54

Felelősnek tartja Christian Lindner német szövetségi pénzügyminiszter azt, hogy részlegesen legalizálnák a cannabis használatát Németországban. A liberális politikus úgy véli, különösen a bűnmegelőzés és az egészségvédelem szempontjából jobb az ellenőrzött forgalmazás, mint az embereket a feketepiacra utalni. Ő személy szerint nem lát érveket amellett, hogy elhalasztanák a törvény hatályba lépését, ahogyan azt az ellenzéki kereszténydemokraták és a jobboldali szeretné – mondta a közmédia egyik műsorában.

A javaslatot nagyrészt Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter és Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter állították össze. Április elsején a koalíciós kormány tervei szerint a cannabis nevű kábítószert korlátozott mértékben legalizálják a felnőttek számára. Személyes használatra legfeljebb 25 gramm cannabis birtoklása lesz megengedett. Három élő cannabis növény tartása legális lenne a saját otthonban

Mint ismert, a napokban Bundesrat – a tartományi kamara – elfogadta a cannabis részleges legalizálásáról szóló, a Bundestag által elfogadott törvényjavaslatot. A sok kritika ellenére a tartományi kamarában nem volt többség a Bundestag és a Bundesrat közvetítő bizottságának összehívása mellett. Ez eredetileg megakadályozta volna, hogy a törvény április 1-jén hatályba lépjen. A törvény a kábítószer birtoklását és termesztését engedélyezi felnőttek számára, a személyes használat számos feltétele mellett – ez fordulópontot jelent a német drogpolitikában.

Ami a tartományi belügyminisztereket és az ellenzéket aggasztja, az leginkább az, hogy a törvény hatálybalépésekor el kell engedni az olyan bűncselekményekért már kiszabott börtönbüntetéseket vagy pénzbírságokat, amelyek a jövőben már nem lesznek büntethetők a törvény értelmében, vagy törölni kell a szövetségi központi bűnügyi nyilvántartásba bejegyzett ítéleteket. Emellett a visszaélések kiszűrésére sem készítették fel a hatóságokat.

POLITIKA

Címkék:

cannabis, germany