Soros neve is feltűnik a Hunter Biden miatt híressé vált Burisma körül

Soros György amerikai tőzsdespekuláns már 1990 óta jelen van Ukrajnában a szervezetein keresztül. Azon túl, hogy a Soros-féle alapítványnak komoly szerepe volt a 2013-ban kitört, véres forradalomba torkollott Majdani eseményekhez, a 90 éves üzletember az ukrán energetikai vállalatok körül is sertepertélt már.

POLITIKA 2020. OKTÓBER 27. 14:06

A New York Post című lap nemrég nyilvánosságra hozta Joe Biden fiának, Hunter Bidennek egyes leveleit az ukrajnai Burisma-kapcsolatokról.

A lap által közölt e-mailekből az tűnik ki, hogy Hunter Biden már egy évvel korábban bemutatta apját – aki akkor Barack Obama kormányzatának alelnöke volt – a Burisma ukrán energetikai cég legfőbb vezetőinek, hogy Joe Biden alelnökként nyomást gyakorolt volna ukrán kormányzati tisztségviselőkre annak érdekében, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt.

Hunter Biden 2014-től a Burisma igazgatótanácsának tagja volt, havi 50 ezer dolláros javadalmazásért. Kapcsolata a Burismával – és más, jövedelmező kínai és oroszországi üzletei – már korábban ismertek voltak, az azonban nem, hogy az apját ő hozta össze az ukrán energetikai vállalat vezetőivel.

Egy 2015 májusában keltezett elektronikus levélből kiderült, hogy Vadim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanácsnak egyik tanácsadója megköszönte Hunter Bidennek, hogy bemutatta őt az apjának. Egy esztendővel korábban ugyanez az ukrán szakember levélben felvetette Hunter Bidennek, hogy „miként tudná latba vetni a befolyását” az ukrán vállalat érdekében.

A Twitteren kering egy programnaptárról készült kép, amely szerint egy nappal az e-mail elküldése előtt Joe Biden a Fehér Házban találkozott Soros György tőzsdespekulánssal, illetve Amos Hochsteinnel, aki az Obama-adminisztáció különmegbízottja és nemzetközi energiaügyi koordinátora (Special Envoy for International Energy) volt. A találkozó azonban nem szerepel a Fehér Ház hivatalos naptárában.

Soros Györgynek Ukrajnában komoly érdekeltségei vannak. Nem véletlen, hogy a kijevi Vesti ukrán hírportál összeállítása szerint az amerikai tőzsdespekuláns a második legbefolyásosabb ember az országban.

Soros György Alapítványa már 1990 óta jelen van Ukrajnában a Nemzetközi Reneszánsz Alapítványon (International Renaissance Foundation) keresztül. Az egyik legnagyszabásúbb ukrajnai projektje az ukrán Korrupcióellenes Akcióközpont (Anti-Corruption Action Center). Utóbbit Soros tandemben finanszírozta közösen az Amerikai USAID-del és a kijevi amerikai nagykövetséggel éveken keresztül.

Érdekesség, hogy az amerikai állami források épp akkor akadtak el, amikor Donald Trump elnök lett, helyére a Nyílt Társadalom Alapítvány ugrott be még erőteljesebben. 2018-ban például 188 ezer dollárt kapott.

A Daily Caller című amerikai portál szerint a Korrupcióellenes Akcióközpont 2013 és 2016 között 210 dollárt kapott a Nemzetközi Reneszánsz Alapítványtól.

Soros komoly érdeklődést mutatott az ukrán energetikai ipar iránt éppen ezért megpróbált nyomást gyakorolni a Burismára a Korrupcióellenes Akcióközponton és a szintén általa finanszírozott Transparency Internationalen keresztül.

Soros NGO-i propagandaeszközökkel és a közösségi média segítségével támadták a magánkézben lévő vállalatot korrupciós vádakkal. A Burisma tulajdonosát, Nikolay Zlochevskyit korrupcióval, illetve adócsalással gyanúsították. Ennek ellenére az Egyesült Királyságban és Ukrajnában zajló egmástól független nyomozások az összes vádat elvetették a Burisma és Zlochevskyi ellen.

A 90 éves felforgató a Naftogaz körül is feltűnt, amely Ukrajna legnagyobb állami kézben lévő vállalata és épp a privatizáció előtt állt. A társaság földgáz és nyersolaj kitermelésével, szállításával és finomításával foglalkozik.

A Naftogaz körüli korrupcióról egy Soros-szervezet, az Amnesty International is írt jelentést, Soros maga pedig úgy fogalmazott: „A Naftogaz, a gázmonopólium, a korrupció és a költségvetési hiány fő forrása Ukrajnában.” A milliárdos a kezdetektől a Naftogaz feldarabolását, és egyes részeinek privatizációját támogatta. Ennek érdekében politikai befolyását kihasználva saját embereit ültette a Naftogaz vezető pozícióiba.

Erre utal az is, hogy a Naftogaz egyik hivatalos, nyilvánosan elérhető dokumentuma alapján Andrej Koboljev, a cég vezérigazgatója 2017. november 1-je és 4-e között találkozott Sorossal Londonban azért, hogy „megvitassák a Naftogaz privatizációs terveit”.

Jevhen Bisztrickij, aki 1999 és 2018 között a Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány vezetője volt egy beépített újságírónak elárulta hogyan működik a gyakorlatban Soros ukrajnai befolyásszerzése. Úgy fogalmazott: „csak egyszer vagy párszor foglalkoztunk üzlettel. Például van egy cégünk, a Naftogaz, ez egy nagy energetikai cég, talán hallottatok már róla, és segítettünk nekik a gazdasági társaság átalakításában ( ), és mi megcsináltuk, mi megváltoztattuk.” Bisztrickij végül azt is elmondta a Naftogaz kapcsán, hogy gyakorlatilag ők teremtették meg a szabad piac feltételeit.

A Soros-Naftogaz ügyről még a Forbes is azt írta, hogy a vállalat teljes vezetése állítólag Soros lobbizásának köszönhetően ülhetett a székébe.

Soros György egyébként 2015-ben arról értekezett egy interjúban, hogy 1 milliárd dollárt akar befektetni Ukrajnában. Elmondása szerint ezzel az alapítványa járna jól és nem személyesen ő.

POLITIKA

Címkék:

burisma, george soros, joe biden, naftogaz, open society foundations, ukraine