Szélsőséges szíriai fegyveres csoportokat támogatott Mark Rutte

Szélsőséges szíriai fegyveres csoportokat támogatott Mark Rutte

Dzsihadistákat és az alapvető emberi jogokat megsértő csoportokat is támogatott a Mark Rutte vezette holland kormány 2015 és 2018 között. A miniszterelnök mikor fény derült a finanszírozás problémákra, személyesen kezdte el akadályozni a nyomozást, ami így 2018 helyett csak 2021 februárjában indulhatott el.

POLITIKA 2021. JÚLIUS 2. 14:12

Mark Rutte holland miniszterelnök személyesen próbálta megakadályozni a szíriai lázadók holland támogatásával kapcsolatos vizsgálatokat.Nyomást gyakorolt a kormány tisztviselőkre, hogy azok akadályozzák meg az indítvány elfogadását a parlamentben. A „segélyprogram” alapos vizsgálata a kormány álláspontja szerint feszültséget kelthet a szövetségesek között.

A Nieuwsuurhoz jutott információk alapján pedig Mark Rutte a miniszterek tanácsa előtt is felszólalt a tényfeltáró vizsgálat megakadályozása érdekében.

Az NLA-program keretében Rutte és kormánya 2015 és 2018 között három éven keresztül ellenőrizhetetlenül szíriai radikális militarista csoportokat támogatott a holland adófizetők pénzéből.

A Nieuwsuur és a Trouw már 2018-ban cikkezett arról, hogy a 22 támogatott szíriai fegyveres csoport egy része megsértette az emberi jogokat, és aktívan együttműködtek a terroristákkal. Mindeközben Hollandiától 25 millió euró értékben kaptak, összesen 313 darab autót, ételt, gyógyszereket, kommunikáció eszközöket, sátrakat, egyenruhákat és egyéb támogatásokat.

A probléma feltárása után majdnem három évvel, a képviselőház elfogadta az NLA programmal kapcsolatos indítványt, ami szerint független tényfeltárókkal kell kivizsgálni a program körül felmerült kérdéseket, és a támogatások jogszerűségét. A Niewsuur forrásai szerint azonban Rutte több minisztert is győzködött arról, hogy nem akar ilyen tényfeltáró vizsgálatot.

Korábban Stef Blok külügyminiszter azt mondta, hogy a kutakodás komoly gondokat okozhat, mert „az információk nagy része titkos és bizalmas, emellett feszültséget okozhat a vizsgálat a támogatási programban résztvevő szövetségesek között”.

Az NLA program eredeti célja az volt, hogy nem közvetlen katonai támogatást nyújtson a lázadó és mérsékelt szíriai harci csoportoknak, logisztikai felszerelésekkel, élelmiszerekkel, és gyógyszerekkel lássák el őket. De a program hitelét vesztette, miután kiderült, hogy nem is olyan könnyű meghatározni, hogy melyik hadviselő fél számít mérsékeltnek. Ennek köszönhetően támogatáshoz jutottak olyan csoportok is, amelyek nemcsak támogatták a szélsőségeseket, de ők maguk is dzsihadisták voltak. Ennek hatására pedig 2018 márciusában megszüntették az NLA programot.

Ezek után pedig Mark Rutte és kormánya három évig tudta késleltetni a vizsgálóbizottság felállítását az esettel kapcsolatban, végül azonban a CDA képviselőjének Martijn van Helvertnek az indítványát nagy többséggel fogadta el a képviselőház, ezzel pedig külső vizsgálatot indítottak az ügyben.

POLITIKA

Címkék:

mark rutte, nederland, nla