Több politikusnak sem tetszett, hogy letérdeltek a labdarúgók

Több politikusnak sem tetszett, hogy letérdeltek a labdarúgók

A válogatott a BLM mozgalom iránti tisztelet jeléül térdre ereszkedett a mérkőzés előtt, ám ez sokaknak nem nyerte el a tetszését. Van, aki úgy véli, inkább a rendőrök és a terroristák áldozatai előtt kellene tisztelegniük a focistáknak.

NAGYVILÁG POLITIKA SPORT 2021. JÚNIUS 16. 13:01

Kedd este mérkőzött meg egymással a német és a francia labdarúgó válogatott, és a franciák győzelmének sok rajongó örülhetett, ám a meccs előtti térdeplés több francia politikusnál is kiverte a biztosítékot.

A Nemzeti Tömörülés párt volt tagja, Jean Messiha egyenesen arról írt egy, a Valeurs actuelles című hetilapban megjelent cikkében, hogy a francia válogatott térdelése nem más, mint a megadás jele, ugyanis ez volt az első alkalom,  hogy a francia futballcsapat térdre ereszkedett, Messiha szerint a gesztus a francia csapat egyre inkább tapasztalható etnikai és faji elfogultságáról tanúskodik. Messiha megemlíti a francia népet ért számos támadást, többek között a 2015 novemberében történt mészárlást a párizsi Bataclan klubban, amely után volt ugyan néma megemlékezés, de térdre ereszkedés eddig még soha nem fordult elő egyetlen terrortámadás áldozatainak emlékére sem.

Jean Messiha véleménye szerint a francia labdarúgó csapat megalázta Franciaországot és a francia népet, épp ezért a volt politikus kijelentette, hogy bojkottálja a mérkőzést és inkább más műsort néz.

Jean Messiha nincs egyedül a véleményével, olyannyira nem, hogy a Twitteren még egy #BoycottLesBleus hashtag is elindult, melyben a Les Bleus (kékek) kifejezés a francia focicsapatra vonatkozik. A legnagyobb ellenzéki párt második embere, Jordan Bardella egyenesen azt firtatta a Twitteren, hogy vajon jövőre is térdepelnek-e a francia focisták Katarban a világbajnokságon, hogy tisztelegjenek a több mint 6500 bevándorló munkavállaló előtt, akik a szégyen stadionjainak építése során elhunytak.

A Nemzeti Tömörülés párt másik politikusa, Thierry Mariani úgy véli, hogy a BLM egy tragédia, de az Egyesült Államokban történt, a politikus pedig személy szerint ragaszkodik a sport semlegességéhez, mivel szerinte ennek a szimbolikus gesztusnak politikai üzenete is van.

Nem csak a Nemzeti Tömörülés egykori és jelenlegi tagjai ellenzik a francia válogatott térdelését, Éric Ciotti republikánus képviselő azt nehezményezte, hogy a francia csapat térdre ereszkedik a BLM mozgalomért, az iszlamista terroristák által meggyilkolt áldozatokért azonban ezt nem tették meg. Ciotti szerint inkább a rendőrséget kellene a focistáknak támogatniuk.

Éric Ciotti egyetért azzal, hogy minden erővel küzdeni kell  a rasszizmus ellen, de a politikus szerint ennek nem a térdeplés a módja, Ciotti nem ért egyet azzal, hogy a francia ladbarúgó csapat egy olyan amerikai mozgalmat támogat, amely szobrokat dönt le és át akarja írni a történelmet, valamint közösségeket uszít egymás ellen.

NAGYVILÁG POLITIKA SPORT

Címkék:

blm, european championship, football, france