Újabb korrupciós botrány rázza meg a kormánypártot

Újabb korrupciós botrány rázza meg a kormánypártot

Hivatalosan homoszexuális migránsoknak nyújt szolgatást a tárca, a számvevőszék azonban korrupciót szimatol. Az ellenzék lemondást követel.

POLITIKA 2023. AUGUSZTUS 26. 14:12

A német szászországi tartományban óriási korrupciós botrány kirobbanása van születőben. Az állami számvevőszék súlyos vádakat fogalmazott meg a szász szociális minisztériummal szemben, többek között a meleg menedékkérők fizetett szaunalátogatásai miatt. Petra Köpping szociáldemokrata miniszter államtitkárát, Sebastian Vogelt emiatt és esetleges nepotizmus miatt korrupcióval gyanúsítják – írja a Bild című német napilap.

A tárca hivatalosan a homoszexuális menedékkérők számára kiadott menekültkártyával szervezett bulikba és ingyenes szaunalátogatásra fizette be a migránsokat. A drezdai Paradise szaunába egyébként 20 euróba kerül a normál belépőjegy.

A számvevőszék ellenőrei azonban úgy látják, meglehetősen kétséges, hogy a fent említett szolgáltatásokra költött százezrek valóban az integrálás sikerét szolgálják, és arra gyanakodnak, hogy pénzmosás lehet a háttérben. A számvevőszék „korrupcióra hajlamos struktúrákkal” vádolja Köpping minisztériumát az ingyenes szaunalátogatásokkal kapcsolatban. A támogatások összesen 20 kedvezményezetthez áramlottak, nagyrészt ellenőrizetlenül, és a kifizetésekben is rengeteg a homályos részlet az ellenőrök szerint.

Érdekes egybeesés, hogy hogy Vogel államtitkár élettársa egyben a „Hálózat a demokráciáért és a bátorságért Szászországban” nevű egyesület ügyvezetője is, és a minisztériumtól szintén kapott támogatást. Vogel tehát közvetlenül döntött partnere egyesületének pénzügyi hozzájárulásáról, és ezzel megsértette a részvételi tilalmat, ennek fényében pedig már alapból gyanú övezi az államtitkárt.

Nem ez az egyetlen példa a gyanús pénzügyi körülményekre. A helyi Christopher Street Dayt szervező CSD Dresden e.V. például állítólag 2017 és 2019 között mintegy 460 ezer eurót kapott a „Queer menekültek támogatására a mindennapi szakmai és társadalmi életben” névvel ellátott projekt keretében. Az ellenőrök szerint azonban érdemben nem konkretizálták, hogy pontosan mire költötték ell a pénzt, ezért számukra értelmezhetetlen ez a támogatás.

Nemcsak Berlinben, hanem Szászországban is vannak klánstruktúrák a kormányban. A mérték azonban még megdöbbentőbb, mint azt eddig feltételeztük

– jelentette ki Jörg Urban, az Alternatíva Németországért (AfD) szászországi parlamenti frakcióvezetője, aki felszólította Köpping szociális minisztert, hogy rúgja ki Vogelt, és jogi vizsgálatot vár.

Még a szövetségi kormánykoalíciós partnerek is egymás ellen fordultak.

A szociáldemokraták által vezetett minisztériumok egyre inkább problémás minisztériumokká válnak. Ilyen partnerekkel már nem igazán van szükség ellenségekre

– vélekednek a liberálisok.

POLITIKA

Címkék:

corruption, germany, migrant, money