Webertől követelik a németek, hogy akadályozza meg az olasz jobboldal kormányalakítását

Az Európai Parlament három német képviselője azzal fenyegeti a várhatóan kormánykoalícióra lépő Forza Italia politikusait, hogy ha támogatják Giorgia Meloni miniszterelnökségét, akkor nem lehet jövőjük az Európai Néppártban (EPP).

POLITIKA 2022. OKTÓBER 5. 09:35

Három német európai parlamenti képviselő, Katarina Barley (SPD), Daniel Freund (Zöldek) és Moritz Körner (FDP) nyílt levélben szólította fel az Európai Néppárt vezetőjét, Manfred Webert, hogy akadályozza meg a jobboldali kormány létrejöttét Olaszországban.

Mint ismeretes, Giorgia Meloni Fratelli d’Italia pártja egyértelmű győzelmet aratott a szeptember végi olaszországi parlamenti választásokon. Várhatóan koalícióra lép a jobboldali Legával és a konzervatív Forza Italiával. A Forza Italia az európai kereszténydemokrata pártcsaládhoz, az EPP-hez tartozik. Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke egyben a pártszövetség elnöke és az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője is. Ezért merülhetett fel a német európai parlamenti képviselőkben az abszurd elképzelés, hogy az EPP vezetője meg tudja akadályozni az olasz kormányalakítást.

Barley, Freund és Körner most arra figyelmeztetnek a Webernek írt levelükben, hogy Meloni „olyan jobboldali populista álláspontokat képvisel, amelyek nem egyeztethetők össze az alapvető európai értékekkel. Nem szabad megengedni, hogy Olaszország precedenssé váljon Európa számára”

– írják, majd azt kérték Webertől, hogy tegye világossá az olasz európai parlamenti képviselők számára, hogy ha részt vesznek a kormányalakításban és segítik Meloni miniszterelnökségét, akkor a Forza Italianak nem lehet jövője az EPP-ben.

Nem ez az első fenyegetés az európai baloldaltól az olaszországi választások miatt. A voksolás előtti napokban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megpróbálta befolyásolni az embereket. A bizottsági elnök a következőképp nyilatkozott:

„Ha a dolgok rossz irányba mennek, akkor vannak eszközeink, mint például Lengyelország és Magyarország esetében”.

A választások után pedig Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is komoly aggodalmát fejezte ki az eredményekkel kapcsolatban. Az elnök a Demokratikus Kormányzók Szövetségének fogadásán beszélt erről egy washingtoni magánrezidencián, visszatérve egyik kedvenc beszédtémájához: a demokrácia jövőjét fenyegetik a konzervatív politikai szereplők.

“Láthattátok, mi történt Olaszországban azon a választáson. Láthatjátok, hogy mi történik az egész világon”

– utalt Biden arra, hogy egyre több európai országban kerülnek hatalomra jobboldali és konzervatív pártok és koalíciók. Joe Biden és csapata amiatt aggódik, hogy Giorgia Meloni szövetségének győzelmével Olaszország elfordul a globális baloldali elittől és a konzervatív politikai jövő felé fordítja majd az országot – mint például az Lengyelországban és Magyarországon is látható.

“Azt fogják gondolni, hogy ez egy kicsit elrugaszkodott, amiről beszélni fogok – de tudják, a demokrácia forog kockán”

– mondta az Egyesült Államok elnöke, akinek pusztán annyiból sikerült ezt leszűrnie, hogy nem baloldali győzelem született.

POLITIKA

Címkék:

eu, giorgia meloni, italy, political threatening