A legendás Pelé – egy csodálatos élet története

Hosszan tartó, súlyos betegség után 82 éves korában meghalt a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnoka, Pelé. A brazil legendát családja körében, kórházban érte a halál. Pelé napok óta gyakorlatilag öntudatlanul feküdt a kórházban, a testében elhatalmasodó betegség felett nem győzhetett. Tizenegy nappal a 2022-es labdarúgó-világbajnokság döntője után most az egész futballvilág gyászba borult és siratja a Föld valaha volt egyik legjobb játékosát.

SPORT 2022. DECEMBER 30. 10:29

Egy időben nem volt – nem lehetett – vita arról, hogy a 1940. október 23-án Edson Arantes do Nascimento néven született fenomén volt a világ valaha élt legnagyobb focistája. Ha csak abból a tényből indulunk ki, hogy ő a sportág egyetlen háromszoros világbajnoka, akkor a vita teljesen felesleges, hiszen senki más nincs a földön, aki ezt a teljesítményt elérte volna, emlékeztet cikkében az Origo.

Ugyanakkor a futball az évtizedek során annyira megváltozott, hogy ma már az egyszeres világbajnok argentin Lionel Messit, vagy a világbajnokságot nem nyert Cristiano Ronaldót is Pelé mellé emelik fel milliók. Amikor Pelé focizott, a futball tisztán sport volt, minimális üzleti behatással rendelkezve. Ma pedig a sportág akár egyetlen szereplője is képes lehet arra, hogy megjelenésével, egy-egy mondatával, képével, bejegyzésével százmilliók életét befolyásolja, megváltoztassa. Ez az, amire Pelé nem volt – nem lehetett – képes. Ő „csak” futballozott – nem is akárhogyan.

1958-ban a svédországi világbajnokságon még nem volt 18 éves, amikor az első világbajnoki aranyérmét megnyerte. Élete első vb-gólját a negyeddöntőben Wales ellen szerezte, ezzel a brazilok meg is nyerték a meccset 1-0-ra. Az elődöntőben a franciák elleni 5-2-es meccsen hármat, a döntőben a svédek elleni ugyancsak 5-2-re végződött mérkőzésen két gólt lőtt. 6 góljával ma akár gólkirály is lenne, akkoriban ez a holtversenyes második helyhez volt elég, mert a francia Just Fontaine 13 góllal végzett az élen.

Négy évvel később a brazil válogatott a chilei vb-n megvédte címét, s Pelé 21 évesen lett kétszeres világbajnok. Az első, Mexikó elleni mérkőzésen Pelé rúgta az egyik gólt a két brazil találatból, majd a második meccsen a csehszlovákok elleni 0-0 alkalmával olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy többet nem léphetett pályára ezen a világbajnokságon. A combizomszakadással ő sem tudott mit kezdeni, ezzel együtt 1962. június 17-én kétszeres világbajnoknak mondhatta magát. Az 1966-os angliai vb-n lerúgták, de ott a brazilok – akik a magyar válogatottól is kikaptak – kiestek, így Pelé ekkor érem nélkül maradt.

Ezek után következett az 1970-es mexikói világbajnokság, amelyen minden idők legerősebb és legjobb brazil válogatottja veretlenül lett első. Pelé a csehszlovákoknak egy, a románoknak két gólt lőtt a csoportmeccsek során. A következő gólja már a döntőben esett, az olaszok elleni 4-1-es brazil győzelemmel végződött finálé első találata az ő nevéhez fűződött. Világbajnokságon ez volt Pelé utolsó fellépése és gólja, többet nem láthatta őt senki vb-n játszani.

Az 1966-os 3-1-es magyar győzelemmel végződött magyar-brazil mérkőzésen sérülése miatt nem lehetett ott a pályán, az 1971. július 22-én 0-0-ra végződött brazil-magyar barátságos meccsen szintén nem, mert négy nappal korábban a jugoszlávok ellen vonult vissza a válogatottságtól. Válogatott meccseken tehát Pelé sosem játszott Magyarország ellen, de klubszínekben igen. Ezek közül a meccsek közül az 1967-es Hexagonal Kupa mérkőzéseit érdemes felidézni, közülük is a Santos-Vasas összecsapást, amelynek végeredménye 2-2 lett és amelyen Pelé is játszott. A torna végén Farkas János 7 góllal lett gólkirály Pelé pedig a második – 5 góllal.

Pelé 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett, amivel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. Mérkőzésenkénti gólátlaga egész elképesztően káprázatos 0,93 volt, 1958-ban Sao Paulo állam bajnokságában egy szezon alatt 139 gólt lőtt. 111 (szigorúbb elvek szerint 92) válogatottsága során 97 (77) alkalommal talált a hálóba. Pályafutásának ezredik, egész Brazília által hőn áhított gólját 1969. november 19-én büntetőből szerezte. A mérkőzés ekkor félbeszakadt, az ünneplő tömeg a vállán vitte le a pályáról, a brazil posta bélyeget adott ki a jeles esemény alkalmából. Pelé 1956 és 1971 között ötszörös brazil bajnok, tízszeres gólkirály volt, hazájában 1961-ben nemzeti kincsnek nyilvánították, hogy ne igazolhasson külföldre. Sokan vélik úgy, hogy bármilyen poszton megállta volna a helyét, hiszen 1964-ben egy meccsen három lőtt gólja után ő váltotta a kiállított kapust, és több remek védést bemutatva, kapott gól nélkül jött le a gyepről.

Nagy siker volt emlékirata is, több dokumentumfilmben és játékfilmben szerepelt. 1980. június 1-jén Budapestre érkezett. Focizni ment, mert akkor részben a magyar fővárosban forgatták a Menekülés a győzelembe című filmet, amelynek egyik producere a hollywoodi karrierje elején járó Andy Vajna volt. Pelé magyarországi tartózkodása óriási érdeklődés mellett zajlott, az 1980. június 4-én, a Népstadionban lejátszott Magyarország-Ausztria barátságos meccs kezdőrúgását ő végezte el. Pelé Londonból érkezett meg a forgatásra. Természetesen ő volt ennek a produkciónak a legnagyobb sztárja, még akkor is, ha az Oscar-díjas rendező, John Huston filmjében igazi sztárparádét lehetett látni, a kor színészóriásai közül sokan vállaltak szerepet a filmben. Így a nagy brit művész, a később két Oscar-díjat is nyert Michael Caine, vagy Ingmar Bergman legendás színésze, Max von Sydow is. Pelé ebben a filmben egyrészt szakértőként működött közre – valahogy meg kellett tanítani a színészeket a futball alapvető elemeire, mert például Syvester Stallone kifejezetten ügyetlenül bánt a labdával.

Másrészt – ha már itt volt – bevették a buliba: egy trinidadi katonát alakított. Azt kevesebben tudják, hogy a magyar játékosok közül szerepet kapott a későbbi edző és szövetségi kapitány, Egervári Sándor is, akinek az egyik jelenetben fel kellett rúgnia Pelét. Egervárit csak a rendezők hosszas unszolása után lehetett rávenni arra, hogy megtegye, amit kérnek tőle. A jelenet végül annyira hitelesen és jól sikerült, hogy a rendező, John Huston felállva tapsolt, amikor a második forgatási napon Egervári felrúgta a háromszoros világbajnokot.

A világ 2021. szeptember 6-án értesült először arról, hogy a brazilok legendás játékosa rákbetegséggel küszködik. Az elmúlt 15 hónapban szinte a szemünk előtt zajlott le a küzdelme a gyilkos kórral, de ebben a küzdelemben nem győzhetett.Már a 2022-es katari világbajnokság idején is nagyon rossz híreket kaptunk róla, de akkor még figyelemmel tudta kísérni a brazil válogatott játékát, majd a negyeddöntőben történt kiesését.Halála pótolhatatlan veszteség a sportvilágnak, az egyetemes labdarúgásnak és mindenkinek, aki szerette és tisztelte őt.

SPORT

Címkék:

football, memory, pelé