Rövidlátó gondolkodásra utal egy vakcina mellett letenni a voksot

Jelenleg több mint egy tucat potenciális vakcinát látunk a piacon és több száz van még kísérleti stádiumban, mutatott rá Dr. Piotr Rzymski, a Poznani Gyógyszerészeti egyetem professzora. A szakértő úgy véli, a vakcinák kérdésében érdemes több lábon állni.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY 2020. NOVEMBER 22. 08:57

Számos vakcina versenyez azért, hogy a világ országai elismerjék a koronavírus elleni megfelelő megoldásként, azonban Dr. Piotr Rzymski szerint nagy meggondolatlanságra vallana ilyen korán egy oltóanyag mellett letenni a voksot.

A szakértő rámutat, hogy a kínai kutatók január 10-én tették közzé a vírus teljes genomját, ami elindította az oltóanyagok versenyét világszerte. A vakcinákat négy fázisban tesztelik, az elsőben az immunválaszt és az emberi test reakcióit vizsgálják egészséges embereken, a másodikban nagyobb célcsoporton vizsgálják a hatásosságot minimális dózisban és az immunválaszt tulajdonságait, a harmadikban több tízezer ember esetében kezdik elemezni, hogy valóban jelent-e védettséget egy kórokozóval szemben és végül a negyedik fázisban ellenőrzik a hosszútávú hatásosságot.

Jelenleg nagyjából egy tucat vakcina van a harmadik fázisban, mutat rá Rzymski és hozzáteszi, ettől függetlenül több száz „jelölt” is várja az eredményeket. A szakértő ezért úgy véli „Rövidlátó gondolkodásra utalna, hogy csak egy vakcinára adjuk le a voksunkat”.

Dr. Rzymski hozzáteszi, eddig a Pfizer vakcináját kiáltották ki győztesként a médiában, azonban a verseny még korántsem ért véget és folyamatosan érkeznek az újabb hírek a hatékony oltóanyagokról. Szerdán például a Pfizer bejelentette, hogy a kutatás utolsó fázisába lépett, és 95 százalékos hatékonyságot tud felmutatni, azonban kedden a Moderna is hasonló eredményeket közölt 94,5 százalékkal. Továbbá az AstraZeneca oltóanyagáról szóló jelentések is ígéretesnek bizonyulnak. „A harmadik körös vizsgálatok azt mutatják, hogy akár a Pfizernél is hatásosabb lehet”, fogalmazott.

A szakértő rámutatott továbbá, hogy nem feltétlen azok érnak célba legelőször, akik előnyben vannak a verseny során, ezért kiemelten fontos, hogy minél több gyógyszercéggel álljanak kapcsolatban az országok.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY

Címkék:

covid, poland, vaccine