Úton a lengyel vakcina is

Nagy gyógyszercégek támogatása nélkül, mindössze elhivatottságukat és szakértelmüket használva dolgoznak a lengyel koronavírus elleni oltóanyagon a Varsói Műszaki Egyetem kutatói. A vakcina készen áll az állatokon való tesztelésre, de a projektnek továbbra is támogatókra van szüksége.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY 2021. JANUÁR 31. 09:00

„A gyógyszercégek több száz millió dollárt költöttek a vakcináikra. Nekünk nem volt ennyi pénzünk”, fogalmazott Tomasz Ciach professzor, a Varsói Műszaki Egyetem kutatója.

Az egyetemen tavaly óta dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén, azóta, hogy a koronavírus először felütötte a fejét és bár a Varsói Műszaki Egyetem vezeti a kutatást, több más lengyel egyetem is közreműködik benne. 

Az AstraZeneca és a Moderna vakcinákhoz hasonlóan a lengyel vakcina is fehérjeegység alapú oltóanyag, melynek lényege, hogy a vírus egy részét használják arra, hogy immunválaszt váltsanak ki. Mivel az ilyen oltóanyagoknál ez általában gyengébb, ezért úgynevezett adjuvánst is tesznek az oltásba, ami az immunválasz erősítésére szolgál.

„Bár az állatkísérleteket végre tudjuk hajtani a Varsói Egyetemen mert még van elég forrásunk hozzá, a kutatás következő fázisaihoz partnerre van szükségünk – egy gyógyszercégre, ami támogat minket a vakcinagyártás területén szerzett tapasztalataival és tudásával”, fogalmazott a professzor.

NAGYVILÁG TUDOMÁNY

Címkék:

coronavirus, technology, university, vaccine, warsaw