Megőrizte vezető szerepét a Coca-Cola-t is gyártó nemzetközi cégóriás a kólaízű italok piacán Oroszországban

Megőrizte vezető szerepét a Coca-Cola-t is gyártó nemzetközi cégóriás a kólaízű italok piacán Oroszországban

2023 első két hónapjában a Coca-Cola eladások a kóla-piacon 14,1 százalékot értek el Oroszországban, szemben a 2022. január-februári 47,8 százalékkal. A Dobry Cola piaci részesedése 33,8 százalék lett, ezt az új terméket a Coca-Cola orosz részlege a Multon Partners gyártja.

GAZDASÁG 2023. ÁPRILIS 17. 10:31

Például Szentpéterváron, ahol a Tinkoff Magazine szerkesztője él, az eredeti Coca-Cola szinte minden kisboltban megvásárolható. Az italt a Yandex-Lavka és a Samokat online piactereken is árusítják a választékban – fogalmaz a Tinkoff Magazin szerzője. Arról már a V4NA is beszámolt, hogy a Yandex Marketen is elérhető Coca-Cola több terméke is. Novoszibirszkben például kirgiz gyárból érkezik a Coca-Cola termékek széles skálája, ahogy erről az om1.ru beszámolt.

Mint írják: több ízben is találtak a klasszikus és a cukormentes Coca-Cola mellett más termékeket is. Az egyik olvasójuk fényképeket is megosztott, amelyek Novoszibirszk Zaelcovszkij kerületében készültek – írta a econimist.kg.

2022 márciusában a világ legnagyobb szénsavas italgyártói, a Coca-Cola Company úgy döntött, hogy felfüggesztik az oroszországi munkát az ukrajnai különleges katonai hadművelet miatt. Augusztusban a palackozó arra figyelmeztetett , hogy amint az italkészletek kimerülnek, a Coca-Cola HBC Eurasia (a Coca-Cola orosz részlege) többé nem gyártja és értékesíti azokat Oroszországban, hanem a helyi márkákra, például a Dobryra, a Richre, a Moya Semyára összpontosít. Július végén a Coca-Cola HBC Eurasia Multon Partners-re változtatta a nevét, majd elindította a Coca-Cola analógjának gyártását „Добрый кола” („Dobry Cola”) az az „Jó Cola” névvel írja az rbc.ru. Ahogy a lenti táblázatból láthatjuk ez a márka mára 33 százalékos részesedéssel van jelen az orosz piacon egyes hálózatokban. (Az adatok kiterjednek a nagy kereskedelmi láncokban történő vásárlásokra, de nem tartalmazzák a forgalom szempontjából két legnagyobb kiskereskedő – az X5 Group (Pyaterochka, Perekrestok, Chizhik) és a Magnit – üzleteit.)

Bár több forrás is próbált utánajárni vajon milyen szirup az alapja a Dobry Cola-nak, de csak annyira jutottak, hogy NEM egyezik meg a Coca-Cola szirupjával. Azt azonban több elemző is elismeri, hogy jelentős hasonlóság van a két ital között.

A Coca-Cola továbbra is vezető szerepet tölt be az üdítőitalok értékesítésében Oroszországban

Egyébként a csomagolásban is észrevehető a hasonlóság.

„Kaptunk egy értesítést a Coca-Colától, hogy az ital neve ezentúl Dobry Cola lesz, az, ami korábban Coca-Cola volt. Megpróbáljuk majd eladni”

– mondta egy sajtótájékoztatón Mihail Goncsarov, a Teremok gyorsétteremlánc alapítója, az Interfax hírügynökség beszámolója szerint.

Vagyis a Teremok étteremlánc alapító vezetője szerint a Coca-Cola, egyértelműen arról értesítette őket, hogy ezentúl Dobry Cola névvel kerül forgalomba a korábban Coca-Cola névvel forgalmazott üdítőital.

És ejtsünk egy pár szót a nevet változtató vállalatról is, mely jelenleg uralja az orosz kóla-piac egyharmadát. Ahogy fentebb említettük, a Coca-Cola HBC Eurasia Multon Partners-re változtatta a nevét. És mi változott még a cégben? Erre a Tinkoff Magazin ad választ. Tavaly nyáron a névváltoztatást követően, a menedzsment a helyi vezetőségnél maradt. Ám a Coca-Cola nem vonult ki a cég tőkéjéből, de közölte , hogy minimálisra csökkentette oroszországi tevékenységét, leállította a beruházásokat és az összes szállítást.

Vagyis a Dobry Cola 33 százalékos kólapiaci részesedéséből a Coca-Cola, mint a Multon Partners tulajdonosa továbbra is részesedik, és ehhez kell hozzáadni a Coca-Cola termék 14 százalékos piaci jelenlétét. Erre a 14 százalékra több helyen is mint „párhuzamos importra” hivatkoznak, mert mint mondják, a Coca-Cola Company értesített minden gyárat, hogy az orosz piacra ne adjanak el Coca-Cola termékeket. Ugyanakkor Vpost szerint a legtöbb Coca-Cola-t hivatalos vámárunyilatkozat alapján Törökországból szállították Oroszországba 2022-ben. Törökországból Oroszországba történő importra 2022-ben, legalább 55 nyilatkozatot adtak ki Coca-Cola isztambuli és bursai gyáraiból nagy mennyiségben történő értékesítésre. Azerbajdzsán a második helyet foglalta el – az importőrök 20 nyilatkozatot kaptak italokról a bakui üzemből. Következik Üzbegisztán, Irán és Kirgizisztán, nagyjából egyenlő nagyságrendben– országonként több mint 13 nyilatkozatot adtak be. Következő – Grúzia, több mint 10 vámárunyilatkozattal, nemcsak olyan nemzetközi márkákról, mint a Coca-Cola és a Schweppes, hanem az ásványvizes italokról is, amelyeket a helyi Coca-Cola üzem készít.

Az import Coca-Cola egyébként lényegesen drágább, mint a Dobry Cola, amit Coca-Cola HBC Holdings BV tulajdonában lévő Multon Partners (korábbi nevén Coca-Cola HBC Eurasia) gyáraiban készítenek. Az új orosz márka, a Dobry Cola, a korábbi Coca-Cola márka árfekvésében érhető el az orosz piacon. És ennek az üdítőitalnak jutott a vezető szerep a maga 33 százalékos piaci részesedésével. Tehát ha az ábrát jobban megnézzük, akkor a Coca-Cola vállalat részesedése az orosz piacon nem, hogy csökkent, hanem talán még néhány tized százalékponttal nőtt is valójában. Korábban a Coca-Cola üdítőnek a részesedése 47,8 százalék volt. A háború következtében előállt helyzetben 14,1 százalék import Coca-Cola a második helyezett a piacon, és az első helyen álló Dobry Cola 33,8 százalékkal teljesítette a Coca-Cola HBC Holdings BV tulajdonában lévő Multon Partners várakozásait. Tehát 14,1% + 33,8% = 47,9% szemben a korábbi 47,8 százalékal.

Hogy a százalékokhoz konkrét számokat is tudjunk kötni, vissza kell nyúlni a 2021-es évre, a háború előtti utolsó évre. Ebben az évben, 2021-ben a Coca-Cola italok gyártása Oroszországban 24 százalékkal, 2,86 milliárd literre nőtt – erről a tadviser.ru számolt be.

Egy Szibériában élő amerikai ezt a maga szemszögéből is elmagyarázta, erre lett figyelmes a dzen.ru. Mint mondja, az embereknek meg kell érteniük, hogy senki sem fogja elhagyni az orosz piacot, mert az orosz piac nagy. És sok orosz szeret kólát inni, és a Coca-Cola tudja ezt.

És nézzünk néhányat a reakciókból, amit a videó alatt találtunk:

Igor szerint „a szankcióknak köszönhetően a Coca-Cola címkét változtatott, és az oroszok egyesülten megszerették Putyint.”

Tom azt írta, hogy: „Emlékszem a külföldiek által feltett kérdésekre, hogy hogyan élhetnének az oroszok McDonald’s nélkül. Vicces volt hallani. Először is a McDonald’s-t Tasty-ra változtatták, és ennyi történt. Másodszor, a Burger King és a KFC nem hagyta el Oroszországot, és folytatta a munkát. Alapvetően nem éreztük a változást. Emlékszem egy amerikai fickó mondataira, aki azt írta: ‘Nem változtathatod meg a McDonald’s-t, mert a McDonald’s egyenlő a szabadsággal’. Tényleg? Mióta lett egyenlő a gyorsétel a szabadsággal?” – tette fel a kérdést.

Egy másik kommentelő pedig azt írta:

„Csak a szankciók után tudtam meg, hogy a PlayStation játékok Törökországban körülbelül 2,5-szer olcsóbbak, mint Oroszországban.”

 

GAZDASÁG

Címkék:

Coca-cola, russia, sanktion