Soha nem látott mértékben eladósodott Németország, a kormány mégis rázza a rongyot

Soha nem látott mértékben eladósodott Németország, a kormány mégis rázza a rongyot

Új rekordot döntött Németországban az államháztartás adósságállománya, ami egy főre vetítve 28 155 euró. Mindeközben a szövetségi kormány nem hagy fel a rongyrázós politikával, de az ukrajnai háború elnyújtására is akad adófizetői pénz.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 31. 14:07

Németországban az államháztartás adósságállománya a múlt év végén új csúcsra emelkedett. A szövetségi kormány, a tartományok, az önkormányzatok, az önkormányzati társulások és a társadalombiztosítás költségvetése, beleértve a nem állami szektor összes extra költségvetését is, összesen 2367,3 milliárd euróval volt eladósodva – jelentette a wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatalra hivatkozva a német közmédia.

Ez egy főre vetítve 28 155 euró adósságnak felelt meg. 2022-ben tehát az előző évhez képest az államadósság 2,0 százalékkal, azaz 46,1 milliárd euróval nőtt. Ez a statisztika csak a nem állami szektorral, például a bankokkal és a németországi és külföldi magánvállalatokkal szembeni kötelezettségeket veszi figyelembe.

Maga a szövetségi kormány adóssága átlagon felüli mértékben nőtt: 4,6 százalékkal, vagyis 71,9 milliárd euróval már 1620,4 milliárd euróra emelkedett 2022 végére az előző évhez képest.

„Ez elsősorban az elmúlt évek járványos helyzete és a jelenlegi energiaválság következtében tovább növekedett finanszírozási igénynek köszönhető”

– hangsúlyozták a statisztikusok, akik az adósság nagy részét a Gazdasági Stabilitási Alap (WSF) számlájára írják. A WSF-et 2020-ban hozták létre a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, tavaly pedig kibővítették, hogy tompítsa az energiaválság hatásait. A két terület együttesen 82,7 milliárd eurós adóssággal rendelkezik.

A tartományok ugyanakkor kicsit fellélegezhetnek: 2022-ben Szász-Anhalt kivételével minden tartomány csökkenteni tudta adósságát 2021 végéhez képest. Átlagosan 606,8 milliárd euró értékben adósodtak el, ami 5 százalékkal kevesebb, mint amit 2021 év végén regisztráltak. Szász-Anhaltban az adósság 4,7 százalékkal nőtt, aminek fő oka a tőkepiacon várható kamatemelések előtt a kedvező kamatfeltételek biztosítása érdekében végrehajtott magasabb értékpapír-kibocsátás volt – állítják a szakértők.

A szövetségi kormány brutális adóssága kapcsán éles bírálatot fogalmazott meg az Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki párt. Úgy vélik, a szociáldemokrata-zöld-liberális kormány egyik legfelháborítóbb lépése a kancellária bővítése, amelynek a költségei eleinte hatszáz millió körül volt, most azonban már 777 millió eurónál tart, és ki tudja mennyi lesz a végösszeg a munkálatok befejezésekor. Amikor elkészül, a kancellár hivatalának mérete sokszorosa lesz az Egyesült Államokban található Fehér Házénak. A veszélyesen magas költségekre egyébként már a Szövetségi Számvevőszék és a Adófizetők Egyesülete is figyelmeztette a kormányt. Az AfD szerint a felesleges építkezések mellett a minisztériumok létszámának drasztikus és felesleges emelése is közrejátszik a drámai mértékű eladósodásban.

„Ennek véget kell vetni: radikális létszámcsökkentésre van szükség, és arra, hogy a minisztériumok a lényeges dolgokra koncentráljanak és ehhez kapcsolódóan arra, hogy ne legyenek új épületek. Fontos, hogy felelősségteljesen bánjunk a keményen dolgozó polgárok által megkeresett adóbevételekkel”

olvasható az AfD közleményében.

Mindez azonban csak apróság ahhoz képest, hogy mennyi támogatás folyik át a különböző lobbiszervezeteken, amelyek valamelyik kormánykoalíciós párthoz kapcsolódnak – legtöbbször egyébként a Zöldek párthoz.

Nemrégiben például kiszivárgott, hogy évente kétmillió eurós támogatást ítéltek oda egy olyan szervezetnek, amely a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok mentésében vesz részt, és ennek a szervezetnek a vezetője nem mellesleg Katrin Göring-Eckardt, a szövetségi parlamenti zöldpárti alelnökének az élettársa.

Az ehhez szükséges forrásokat közvetlenül a Szövetségi Külügyminisztérium költségvetéséből fedezik, ami az eredeti költségvetési tervezetben nem szerepel. Közvetetten azonban ez a pénz az adófizetők zsebéből származik.

És ha még nem lenne elég pénzügyi problémája Németországnak, a liberálisok által delegált Christian Lindner pénzügyminiszter vezette szövetségi tárca nemrég a Bundestag költségvetési bizottságától kérelmezte az ukrajnai fegyverszállításokra fordított kiadások jelentős emelését, így a következő években mintegy 12 milliárd eurót költenek majd ukrajnai katonai segélyek biztosítására.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, government, money