Újabb alapvető élelmiszer termelése csökkenhet az energiaárak elszállása miatt

Újabb alapvető élelmiszer termelése csökkenhet az energiaárak elszállása miatt

Egyre több brit gazda dönt úgy, hogy csökkenti a burgonya vetésterületét, vagy teljesen lemond a termesztéséről a megemelkedett költségek miatt, ezt pedig végső soron a fogyasztók is megérzik majd. Emelkedni fog a krumpli ára a boltokban, és a választék is kisebb lesz.

GAZDASÁG 2023. FEBRUÁR 9. 07:04

A burgonyát általában tavasszal vetik, és augusztus végétől októberig takarítják be, sok brit gazda azonban már meghozta a döntést, hogy csökkenti a vetésterületet. Néhányan pedig úgy döntöttek, hogy teljesen lemondanak a burgonyáról.

Cedric Porter, a World Potato Markets-től úgy becsüli, hogy 2023-ban 10 százalékkal csökken a burgonyatermesztésre használt földterület az Egyesült Királyságban, ami októberben 10 százalékos terméscsökkenést eredményezhet, hívja fel rá a figyelmet az inews.co.uk hírportál.

Porter megjegyzi, már 2022-ben is történelmi mélypontot ért el a burgonya termésmennyisége, ami amellett, hogy a gazdák kevesebb krumplit vetettek, a nyári aszálynak is betudható.

Az elmúlt időszakban a legtöbb terményhez hasonlóan a burgonyatermesztés költségei is megnőttek, a National Farmers Union (NFU) novemberben közzétett kutatása szerint

a burgonya előállítási költsége 2021 és 2022 között 20 százalékkal emelkedett.

Az NFU szerint a megnövekedett termelési költségek fő mozgatórugói az emelkedő energiaköltségek (165 százalékos növekedés), a műtrágya árának növekedése (40 százalék) és a munkaerőköltségek emelkedése (13 százalékos).

Bár jelenleg az emelkedő energiaköltségek hatásaitól részben védve vannak a gazdák a kormány energiaszámla-kedvezményének köszönhetően, ez a rendszer márciustól változik, és a mezőgazdasági termelők már nem szerepelnek a támogatottak listáján.

„A kertészet nagy része attól függ, hogy a termékeket hűtött módon tudják-e tárolni, és ez sok energiát fogyaszt” – magyarázta Rupert Weaver, az NFU kertészeti tanácsadója. „Tehát ez is nagy gondot fog jelenteni. Nemcsak a burgonya előállításának költségei, hanem a tárolásuk is.”

Eközben a burgonyatermesztéssel kapcsolatos növekvő költségek ellenére a szupermarketek vonakodnak magasabb árat fizetni a zöldségért.

„A burgonya szabadpiaci ára jelenleg körülbelül ugyanannyi, mint egy évvel ezelőtt” – mondta Cedric Porter hozzátéve, hogy az olcsó brit burgonya korszaka azonban hamarosan véget érhet. Előrejelzése szerint a következő hónapokban 10 százalékos drágulás lesz látható a burgonya árában, mivel a tavalyi termésből származó készlet kezd kifogyni. Az árak valószínűleg pedig még magasabbak lesznek októbertől, ha a burgonyatermés kisebb lesz a tavalyinál.

„Minden bizonnyal magasabb árakat fogunk látni, és kisebb lehet a választék is ” – mondta Porter hozzátéve, hogy az év későbbi szakaszában akár hiány is kialakulhat.

Ahogy arról korábban a V4NA is beszámolt, a tojás ára szintén kiemelkedően emelkedett az elmúlt időszakban a briteknél. Az áremelkedés mellett ráadásul az Egyesült Királyság soha nem látott madárinfluenza-járvánnyal is szembenéz, ami tizedeli az állatállományt.

Ez súlyosbítja a már meglévő tojáshiányt, amit a megnövekedett termelési költségek idéztek elő. Az ukrajnai háború, az infláció és az elszálló energiaárak miatt a csirketakarmány és a csomagolási költségek is megugrottak. A gazdák egy része emiatt visszafogta a termelését, míg mások úgy döntöttek, hogy elhagyják az ágazatot.

Azért, hogy ne fogyjanak ki a készletek, novemberben több áruház is úgy döntött, hogy korlátozást vezet be arra vonatkozóan, hogy egy vevő mennyi tojást vásárolhat.

GAZDASÁG

Címkék:

food prices, potato, uk