Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette Magyarországot, távoznia kell pozíciójából

Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette Magyarországot, távoznia kell pozíciójából

Levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez Orbán Viktor magyar miniszterelnök, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat az Európai Bizottság alelnökével, Vera Jourovával – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása "elengedhetetlenül szükséges".

HOT POLITIKA 2020. SZEPTEMBER 29. 07:53

„Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját” – áll Orbán Viktor levelében, amelyet a Magyar Távirati Iroda közölt kedd reggel. 

Orbán Viktor kifejtette: „Vera Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan beteg demokráciának nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak. E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan” – írta a kormányfő.
E kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között – tette hozzá Orbán Viktor.

„Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat” – tájékoztatta a magyar kormányfő az Európai Bizottság elnökét.

HOT POLITIKA

Címkék:

european commission, European Union, Hungary, ursula von der leyen, vera jourová, viktor orban