12 évesek ellen játszhat egy középkorú transznemű sportoló

Több megyei szövetség is azt követeli az Angol és Walesi Krikettbizottságtól (ECB), hogy tegyen lépéseket és tiltsa meg a transznemű sportolóknak, hogy elindulhassanak az ellenkező nemű versenyeken.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 19. 08:09

Újra megrázta a sportvilágot Nagy-Britanniában az, hogy transznemű sportolók egyes helyeken már az ellenkező neműekkel is versenybe szállhatnak a különböző sportágakban. Legutóbb az okozott nagy botrányt, hogy egy középkorú, férfinak született transznemű krikettes elindulhatott a női versenyzők között, így például 12-14 éves lányok ellen is megmérkőzhetett. A „verseny” kifejezést természetesen ebben az esetben is csak névlegesen lehet említeni, hiszen egy tapasztalt, erős férfi játékos könnyűszerrel legyőzi a kislányokat.

Több megyei alszövetség ezért felháborodott levelet írt az Angol és Walesi Krikettbizottságnak (ECB), hogy megálljt parancsoljanak a gender lobbi újabb őrületének. Mindannyian aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy milyen biztonsági következményekkel jár, ha egy felnőtt, aki a férfi pubertáskor hátramaradt fizikai előnyeit hordozza magában, ugyanabban a ligában játszik, mint a lányok. Az egyik edző levele szerint a játékos „keményebben üti a labdát, mint bárki más, akit a ligában láttam”.

Úgy tudni, hogy a játékos korábban már okozott sérüléseket – bár nem szándékosan – többek között egy játékvezetőnek és egy ellenfélnek a megyei bajnokságban, aki hónapokig nem tudott játszani. Néhány szülő azzal fenyegetőzött, hogy válaszul kiveszik lányaikat a ligából, mert elfogadhatatlannak és mélységesen igazságtalannak tartják a helyzetet. A megyei szövetségek attól tartanak, hogy nagyon sok fiatal fordul majd el a közeljövőben a sportágtól, mert egyszerűen félnek a nagyobb és nyilván erősebb férfiaktól.

Jelen állás szerint az ECB szabályai a szabadidős krikettben játszó transznemű játékosokra vonatkozóan a legliberálisabbak közé tartoznak a sportban, és kimondják, hogy „a transznemű nők részt vehetnek bármilyen, csak nőknek szóló versenyen, bajnokságban vagy mérkőzésen, és abban a nemben kell őket elfogadni, amelyben ők azonosítják magukat.

A szülők más miatt is aggódnak: a középkorú transznemű játékos ugyanott öltözik és ugyanazt az illemhelyet használhatja, mint a kislányok.

„Ha 13 éves lányomnak át kell öltöznie, mert épp elkezdődött a menstruációja, akkor könnyen lehet, hogy egy olyan férfival kell osztoznia egy szűk helyen, aki az ECB politikája szerint úgy döntött, hogy most már nőnemű”

– mondja az egyik aggódó szülő. A krikett egyébként már korábban is transznemű vitáktól volt hangos, legutóbb akkor, amikor Maxine Blythin, aki tinédzserként döntött arról, hogy onnantól kezdve ő nő lesz, 24 évesen nyert egy komoly díjat a nők között.

Az Egyesült Királyságban is egyre gyakrabban fordul elő, hogy magukat nőnek azonosító férfiak versenyezhetnek a nőnek született sportolók ellen. Nagy port kavart az az eset is, amikor két biológiai férfi elindulhatott az Egyesült Királyság egyik legnagyobb kerékpárversenyén, majd természetesen ők foglalhatták el a dobogó első és második fokát. A verseny utáni eredményhirdetésről készült szürreális fotó órák alatt bejárta a világhálót. A dobogó első két fokán nőként viselkedő férfiak álltak, akik annyira büszkék voltak, hogy legyőzték az összes női versenyzőt, hogy egy csókot is loptak egymástól. Mellettük a pódium harmadik fokán egy nő állt, aki a kisgyerekét tartotta a kezében.

De az Egyesült Államokban is gyakran attól hangos a sportvilág, hogy a transzneműek botrányt okoznak. Korábban egy férfinak született transznemű elindulhatott a New York-i gördeszkaverseny női számában. A 29 éves Ricci Tres természetesen könnyen legyőzte ellenfeleit és hazavihette az 500 dolláros pénznyereményt. Az ellenfelei nagyrészt még csak kislányok voltak, akiknek esélyük sem volt felvenni a versenyt a 29 éves férfival. A második helyezett például egy 13 éves lány lett, a harmadik helyezett pedig egy 16 éves tinédzser. A döntő hat versenyzője közül négyen 18 év alattiak voltak, a legfiatalabb versenyző, az ötödik helyezett Juri Iikura pedig mindössze 10 éves volt. Egy női gördeszkás versenyző, Taylor Silvermann számolt be az esetről a Twitteren.

A legmegosztóbb eset azonban annak az úszónak a botránya volt, aki férfinak született, de nemváltó hormonokat szed, emiatt pedig a női ligában versenyezhet. Az eredmény természetesen minden versenyen ugyanaz volt: Lia Thomas könnyedén legyőzte versenytársait, sőt, minden addigi rekordot megdöntött a teljesítményével.

NAGYVILÁG

Címkék:

sport, transgender, uk, usa