A rendezést támogatják, Koszovó függetlenségének elfogadását nem

A rendezést támogatják, Koszovó függetlenségének elfogadását nem

A szerbiai lakosság több mint fele kész támogatni a koszovói helyzet rendezésére vonatkozó francia–német javaslatot. A Faktor Plus közvélemény-kutató cég felmérése szerint 57 százalék véli úgy, hogy el kell fogadni a dokumentumot, de csak azzal a feltétellel, ha kihúzzák belőle Koszovó formális elismerését, és támogatását az ENSZ-be való felvétel kapcsán. A megkérdezettek 33 százaléka nem támogatja a javaslat semmilyen formáját.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 16. 10:06

Nagy elvárások, súlyos szankciók

A francia–német javaslat áll a szerbiai közbeszéd fókuszában. A dokumentum tartalmát február elején ismertette az államfő a szerbiai parlamentben. Aleksandar Vucic akkor kiemelte, a rendezési terv egyik legfontosabb pontja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe.

Nem támogatják Koszovó felvételét nemzetközi szervezetekbe

A téma a lakosságot is megosztja, ez derült ki a Faktor Plus felméréséből. A közvélemény-kutatás ugyanakkor rámutat, csak minden ötödik személy van tisztában azzal, pontosan mit is tartalmaz a dokumentum. Vladimir Pejic, a Faktor Plus vezetője ennek kapcsán azt mondta, bár Koszovó nem a legfontosabb téma az emberek mindennapjaiban, de ha valamilyen konfliktusra kerül ott sor, akkor a figyelem középpontjába kerül. Hozzátette: a szerbiai lakosság elkötelezett a helyzet rendezése és a Pristinával való viszony normalizálása kapcsán, és tisztában van azzal, hogy a téma mekkora feladatot ró az államvezetésre. Koszovó függetlenségének elfogadását azonban nem támogatják a megkérdezettek. A felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka ellenzi az ötök javaslatát, amennyiben az Koszovó függetlenségének elfogadását vagy nemzetközi szervezetekbe való belépését jelentené. Ezt a feltételt mindössze 9 százalék látja csak elfogadhatónak, 11 százalék pedig talánnal válaszolt.

kép: Screenshot

A francia–német rendezési javaslat ellenzői közül minden második azt mondja, a következő terv várhatóan még rosszabb lesz, 36 százalék szerint nem is lesz második, míg 21 százalék abban bízik, hogy a következő dokumentum a mostaninál kedvezőbb opciót jelent majd Szerbia számára.

Erős a kormányzó koalíció

A Faktor Plus egyúttal azt is felmérte, hogyan alakul a szerbiai pártok támogatottsága a rendezési terv ismertetését követően. Amennyiben most tartanának választásokat az országban, a részvétel 39 százalékos lenne. A kormányzó Szerb Haladó Pártot 46 százalék támogatná, koalíciós partnerét, a Szerbiai Szocialista Pártot 10,8 százalék, míg a harmadik helyen az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártja végzett, őket a lakosok 7,1 százaléka támogatná. További négy párt lépné át a cenzust, ezek a „NADA” koalíció, az Eskütevők, a most politikai párttá alakuló, baloldali, zöld Ne fojtogassuk Belgrádot! mozgalom és a Dveri – áll az ügynökség felmérésében. Rajtuk kívül csak kisebbségi pártok jutnának még a parlamentbe. A Faktor Plus felmérését 1 100 ember megkérdezésével készítették.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

Faktor plus, kosovo, serbia, vucic