Az ukránok negyede soha nem akar hazatérni

Az ukrajnai háború kezdete óta több százezer ember menekült Németországba. Egy felmérés szerint a többség úgy érzi, hogy szívesen látják ott, ezért sokan azt tervezik, hogy még évekig nem térnek haza, egy jelentős hányaduk pedig soha többé nem akar visszamenni Ukrajnába.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 18. 11:27

A felmérés során több mint tizenegyezer embert kérdeztek meg, akik Ukrajnából Németországba menekültek, és ott telepedtek le egy időre az orosz-ukrán háború kirobbanását követően. A megkérdezettek mintegy harmada vissza szeretne költözni az otthonába.

A felmérésben résztvevők több mint negyede, egészen pontosan 26 százaléka ugyanakkor jelezte, hogy örökre Németországban szeretne élni és nem akar hazatérni Ukrajnába a háború lezárása után sem.

A válaszadók tizenegy százaléka úgy nyilatkozott, hogy néhány évig biztosan Németországban szeretne maradni, később pedig majd eldönti, hogy hazatérjen-e, vagy sem. A munkaképes korú menekültek 17 százalékának volt egyébként munkája a felmérés időpontjában. A tanulmány szerint többségük olyan munkakörben dolgozott, amelyhez egyetemi végzettség vagy szakképesítés szükséges.

„Ezt az arányt viszonylag magasnak értékeljük”, más menekültcsoportokkal kapcsolatos korábbi tapasztalatokhoz képest is – mondta Herbert Brücker, a Foglalkoztatáskutató Intézet munkatársa.

Nem mindenhol nézik azonban jó szemmel, ahogyan sok ukrán menekült viselkedik Németországban. Ahogy arról korábban a V4NA beszámolt, a szupermarketekben, pékségekben vagy élelmiszergyártóknál eladatlan vagy adományként felajánlott élelmiszereket gyűjtik össze a nonprofit szervezetek, majd csekély díj ellenében szétosztják a rászorulók között. A szervezet vezetője, Marco Modrow szerint a Ukrajnából érkező menekülteket is szívesen látják az élelmiszerbanknál, közülük azonban sokan panaszkodnak a – szerintük – sivár ellátásra.

Mérgesek voltak például azért, mert a szervezet munkatársai pakolták tele a táskáikat, de volt olyan is aki azért panaszkodott, mert kapott egy olyan gyümölcsöt, amin volt egy apró horzsolás, mások pedig azért háborodtak fel, mert a kapott élelmiszerek szavatossága 1-2 hétre rá lejárt.

Az egyik menekült még egy fej salátát is hozzávágott az egyik alkalmazotthoz, mert az egy kicsit fonnyadt volt. “Itt szinte minden nap megrohamoznak minket, mert valakinek nem tetszik valami” – mondja Marco Modrow, aki megjegyezte azt is, hogy az ukrán menekülteknek el kell fogadniuk néhány kompromisszumot a körülményeket tekintve. Volt egyébként olyan is, aki garnélarákot és kaviárt kért.

Modrow arról is beszélt, hogy az ukrán menekültek közül sokan drága autókkal, például terepjárókkal érkeznek az élelmiszerbankhoz, ami komoly felháborodást és értetlenséget szült a többi rászoruló között. De szerinte az sem tesz jó benyomást az emberekre, hogy a 2 eurós tételt 100 eurós bankjeggyel fizetik ki.

NAGYVILÁG

Címkék:

asylum seekers, germany, ukraine