Baloldali össztűz alatt a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke

Baloldali össztűz alatt a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti frakció konkrét lépéseket sürget az Európai Bizottságtól és Várhelyi Olivér bővítési biztostól Milorad Dodikkal szemben. A baloldali EP-képviselők Ursula von der Leyen EB-elnöknek küldött levelükben aggodalmuknak adnak hangot, az elmúlt időszak boszniai eseményeivel kapcsolatban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 3. 07:33

Baloldali össztűz az elnök ellen

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselői támadást indítottak a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen. Levelet írtak az Európai Bizottság felelős személyeinek, hogy konkrét lépésekre sarkallják őket. A szövegben, amelyet a minap továbbítottak az Európai Bizottság elnökének és a bővítési biztosnak, aggodalmuknak adtak hangot a boszniai események miatt. Említést tettek arról, hogy a szerbek január 9-én Szarajevó keleti részén megünnepelték a saját entitásuk napját. A baloldali EP-képviselők ezt a rendezvényt illegálisnak és alkotmányellenesnek minősítették.

Kiemelték: az összejövetelen mások mellett részt vett Aleksandar Vucic szerb államfő fia, Danilo Vucic, Dodik pedig kitüntetést adományozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A baloldali képviselők szerint az ünnepség megtartása csak a legújabb kicsúcsosodása Milorad Dodik tevékenységének, amelyet nemrégiben az Amerikai Egyesült Államok is szankcionált. A büntetőintézkedések a boszniai szerb politikus esetleges amerikai anyagi javainak befagyasztását jelentik.

„Nem folytatódhat tovább Bosznia-Hercegovina egységének veszélyeztetése Milorad Dodik és a szövetségesei részéről. A január 9-ei eseményeket követően határozott fellépést várunk a bizottság részéről, abba beleértve Várhelyi Olivér bővítési biztost is” – fogalmaznak levelükben az európai szociáldemokraták.

kép: Boszniai Szerb Elnök honlapja

A baloldali politikusok azt is felrótták az Európai Bizottságnak, hogy az nem ítélte el a rendezvény megtartását.

Az EP határozatban szólított fel a Dodik elleni szankciókra

A levél elküldését megelőzően az Európai Parlament is a Milorad Dodik elleni szankciók bevezetését szorgalmazta. A január 18-án elfogadott állásfoglalás szerint büntetőintézkedéseket kell bevezetni azon személyek ellen, akik destabilizálják Boszniát, beleértve azokat is, akik veszélyeztetik az ország szuverenitását és területi egységét, így Milorad Dodik ellen is. Az EP állásfoglalásai egyébként inkább szimbolikus jelentőséggel bírnak, nem kötelező érvényűek sem az európai intézményekre, sem az Európai Unió tagországaira.

Dodik: a szankciók a gyengeséget mutatják

Milorad Dodik értetlenségét fejezte ki a határozattal kapcsolatban. Az ellene irányuló szankciós felhívásra úgy reagált, hogy a büntetőintézkedések nem a felsőbbrendűséget, hanem a gyengeséget jelentik. A boszniai szerb vezető ugyanakkor hozzátette: az általa vezetett politika miatt senki nem vesztette el az életét, és az uniós integrációt sem veszélyeztette.

„Az ország európai útját nem kérdőjelezte meg senki, de a területi integritást sem vontuk kétségbe. Éppen ezért nagyon érdekel, hogy mi inspirálta a képviselőket egy ilyen intézkedés meghozatalára” – mondta Dodik az állásfoglalást követően.

Megjegyezte, hogy mindig szabadon és a saját lelkiismerete szerint dönt, és tiszteletben tartja a Szerb Köztársaság és Bosznia-Hercegovina minden jogi aktusát.

„Ha emiatt megbüntetnek, akkor tegyék azt. De akkor mondják is ki, hogy azért lettem megbüntetve, mert a saját fejemmel gondolkodtam, tiszteletben tartottam az Alkotmányt és a nemzeti érdekek vezéreltek” – fogalmazott Milorad Dodik.

Mint arról a V4NA korábban már beszámolt a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke az ünnepség után pár nappal rögzített televíziós interjújában is beszélt az ellene irányuló támadásokról és az orosz-ukrán konfliktusról. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európa nem mérte fel kellőképpen a helyét és szerepét, s egyben a legnagyobb elszenvedője mindennek, ami globális szinten történik, mert drága energiaforrásokat kap, munkahelyeket veszít, és nem tud megbirkózni a „nagy szereplőkkel”.

A politikus feltette a kérdést, hogy egyáltalán mire számíthatnak a nyugattól, és egyben meg is válaszolta ezt a dilemmát. Szerinte az egy egyre korruptabb, inkorrektebb harmadik fél lett. A diplomaták pedig azért mennek hozzájuk, hogy felszámolják a Boszniai Szerb Köztársaságot, és felállítsák az egységes Bosznia-Hercegovinát.

Dodik az RTRS csatornának adott interjújában úgy fogalmazott: járt ő már az Európai Parlamentben, látta milyen emberek ülnek ott. Aláhúzta: vannak olyanok, akik öt hónapig nem fürdenek, mindenféle ember van ott – mondta Dodik, majd hozzátette:

„Ez az ő problémájuk. Azt csinálhatnak, amit akarnak. Járhatnak tőlem meztelenül is” – förmedt az EP-képviselőkre a szerb politikus.

A szerb vezető úgy fogalmazott: Európa nyomorult helyzetben van. Elveszítette az erejét, nincsenek vezetői, s nincs koncepciója – írja a Tanjug szerb hírügynökség.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bosnia, dodik, eu, leftist, serb