Dodik: Zelenszkijt nem kérdeztük

Dodik: Zelenszkijt nem kérdeztük

Az ukrán elnök arroganciája még annál is nagyobb mértékű, mint amekkora szerepet tulajdonít saját magának Volodimir Zelenszkij – jelentette ki Milorad Dodik. A Boszniai Szerb Köztársaság vezetője arra reagált, hogy a kijevi államfő felszólította a balkáni országokat, hogy tegyék magukat függetlenné Oroszországtól.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. OKTÓBER 11. 15:15

Zelenszkij tanácsokat ad a Balkánnak is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az Európai Unió és különösen a Balkán országait, hogy az együttműködés erősítésével váljanak függetlenné Oroszországtól a politikában, a gazdaságban és az energetikában.

Hangsúlyozta, hogy az európai régió országainak a szövetségüket és az együttműködést kell erősíteniük annak érdekében, hogy megszabaduljanak az Oroszországtól való függőség minden formájától.

„Ez nem kevésbé fontos a Balkán számára, mint a mi Európánk számára” – mondta Zelenszkij.

A Montenegrói Atlanti Szövetség által szervezett 2BS fórumon elhangzott beszédében a kijevi vezető kijelentette, minden európai országnak meg kell semmisítenie az összes orosz befolyásolási hálózatot, mindezt azért, hogy megakadályozza a félretájékoztatás, a korrupció és a bűnügyi politika terjedését – húzta alá Volodimir Zelenszkij.

Dodik: Zelenszkij azt gondolja, hogy bárkinek előadást tarthat arról, mit kell tennie

Milorad Dodik szerint Zelenszkijt biztosan nem szabad megkérdezni arról, hogy a Nyugat-Balkánnak mit kell tennie, vagy mit nem.

„Politikailag illetlenség, hogy bárkinek tanácsot adjon, beleértve nekünk a Balkánon. Az ő nézetei nem érintenek minket, és egyáltalán nem olyanok, amelyeket követnünk kellene” – mondta Dodik.

A boszniai szerb vezető megjegyezte, hogy nyilvánvalóan vannak szimpatizánsai Zelenszkijnek, de ennek ellenére a Nyugat-Balkánon az ukrán elnök javaslatai megalapozatlanok, és nem teheti meg azt, hogy előadásokat tartson arról, hogy kinek mit kellene tennie vagy mit nem. Ez a fajta viselkedés nem felel meg a mostani idők kihívásainak, sem annak a szerepnek, amelyet Zelenszkij betölt.

„Az ember azt gondolja, hogy mindenki másnak előadást tarthat és megítélheti, hogy ki jár a jó úton, és ki a rosszon. Ezt a fajta viselkedést el kell vetni, hiszen egy olyan féltől jött, akit egyébként meg sem kérdeztek erről” – üzente Dodik.

Újraszámolják a szavazatokat a Boszniai Szerb Köztársaságban

A múlt vasárnapi boszniai választások után még úgy tűnt, hogy Milorad Dodik lehet a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke. Erről a V4NA hírügynökség is beszámolt. A szerb entitásban ugyanis Dodik több szavazatot kapott, mint ellenfele Jelena Trivic. Az ellenzéki jelölt azonban nem törődött bele a választási vereségbe, és azóta tüntetéseket szervez. A jelenlegi adatok szerint Dodik 291 000, míg Trivic 261 000 szavazatot kapott. Bosznia-Hercegovina központi választási bizottsága most úgy döntött, hogy újraszámolják a voksokat. A döntés oka az, hogy a Szerb Köztársaság szavazóhelyiségeiben állítólag több szabálytalanság is volt.

Milorad Dodik mindenesetre úgy készül, hogy ő lehet a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke a következő időszakban. A helyi sajtónak adott interjújában a politikus megerősítette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság továbbra is semleges álláspontot képvisel majd az ukrajnai krízissel kapcsolatban.

„A helyzet ott folyamatosan változik. Nem gondolom, hogy nekünk futnunk kellene az események után és nekünk azt értékelni kellene. Mi semlegesek maradunk ebben a helyzetben, annak érdekében, hogy a háború véget érjen. Az pedig, hogy mi lesz a továbbiakban arra mi nem tudunk hatással lenni” – nyilatkozta Dodik.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bosnia, dodik, volodimir zelensky