Egész évben árambehozatalra szorul Szerbia

Egész évben árambehozatalra szorul Szerbia

Nem csak villamos energiából nincs elegendő a balkáni országban, hanem szénből sem. A megnövekedett igényeket ezért külföldről kellene kielégíteni, ami a mostani háborús helyzetben nem kevés pénzbe kerül.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 12. 16:31

Még a tavalyi gondokat nyögi az ország

Szerbia nem csak az egész idei évben, de még a tél végéig is folyamatosan áram és szén behozatalára szorul. Erről beszélt Tiranában a szerb energetikai miniszter. Zorana Mihajlović szerint a szektor stabilizálására még legalább másfél évet várni kell. Ennyi szükséges ahhoz, hogy helyreálljon a széntermelés az országban.

„Minden nap vásárol elektromos energiát külföldről Szerbia. Az import a szükségletek 10-17 százalékát teszik ki. Erre kisebb részben azért van szükség, mert átépítéseket végzünk a Szerbiai Villanygazdaságban, nagyobb részben pedig a tavaly téli meghibásodások miatt kerül erre sor. A gondok helyrehozásához idő kell”

– mondta a tárcavezető a Tanjug hírügynökségnek, amelyet a Politika napilap szemléz. A miniszter becslése szerint a szektornak legkevesebb 150 millió eurós befektetést kellene végrehajtani ahhoz, hogy a felszíni aknák elegendő szenet adjanak.

kép: Szerbia Kormánya

„A jelenlegi állapotunkban nem tudunk annyi szenet bányászni, amely elegendő lenne a saját szükségleteink kielégítésére. Kénytelenek vagyunk szenet és áramot vásárolni külföldről, ahhoz, hogy a lakosság és a gazdaság igényeit fedezzük. Ez így lesz egész évben, sőt még januárban és februárban is. A felméréseink szerint amennyiben valóban megtörténne az összes beruházás és erre lenne elég pénz, és minél gyorsabban elvégeznénk a szükséges munkát a Kolubara szénbányában, akkor mintegy másfél év múlva tudnánk azt mondani, hogy igenis elegendő villamos energiát tudunk termelni itthon, nincs szükség behozatalra”

– húzta alá Zorana Mihajlović.

Kép: EPS.rs

A tárcavezető megítélése szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az elmúlt években nem fordítottak kellő figyelmet a bányákra. Mint fogalmazott: nem készítették fel a lelőhelyeket elegendő mértékben.

„A pénz, amelyet most be kell fektessünk, ahhoz szükséges, hogy a bányákat rendbe hozzuk. Ha ez megtörténik, akkor jó másfél év múlva annyi áramot tudunk majd termelni, amely szükséges. Jelenleg nagyjából félúton tartunk, de akárhogy is akarjuk, korábban nem tudjuk befejezni ezeket a fejlesztéseket”

– mondta a tárcavezető.

Magyar-szerb együttműködés az áramellátásban

Egy új lehetőséget jelent Szerbiának az a széleskörű energetikai szerződés, amelyet pénteken írt alá Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Siniša Mali szerb pénzügyminiszter, valamint a Magyar Villamos Művek és a Szerbiai Gázművek képviselői. Mint arról a V4NA is beszámolt, ennek a megállapodásnak részeként összekapcsolják a két ország villamos energia piacait. Magyarország csatlakozik ahhoz a szerb-szlovén kezdeményezéshez, amelynek nyomán egy közös regionális energiatőzsde jön létre. Szijjártó Péter szerint ezzel nő a piac mérete, ami pedig általában árcsökkentést is jelent.

kép: Facebook

Emellett a két ország közötti villamosenergia-szállítás is gyorsabb és könnyebb lesz. A szerződés tartalmazza továbbá, hogy megnövelik a nemzeti rendszereket összekötő villamos áram-vezeték kapacitását – közölte a tárcavezető. Magyarázata szerint jelenleg éves szinten maximum ezer megawatt szállítási kapacitás volt a két ország között, ezt 500 megawattal megnövelik, az új vezeték pedig Sándorfalva és Szabadka között épül ki 2028 tavaszáig. Ezáltal a megépülő paksi atomerőmű, és a folyamatban lévő szerbiai beruházások nyomán megemelkedő villamos áram- kapacitásainkat is fel tudjuk használni egymás érdekében – húzta alá Szijjártó Péter.

Szerbia részben függetlenedhet az orosz gáztól

A következő időszakban nem csak a villamos energia hálózatát és a bányáit fejleszti Szerbia, hanem a gázhálózatát is, valamint bővítené a kapcsolatait a szomszédos országokkal. Zorana Mihajlović energetikai miniszter szerint az ország jövő szeptemberben már azeri gázhoz is juthat az orosz mellett. Ehhez arra lenne szükség, hogy megépüljön a csővezeték Bulgária felé Ništől Dimitrovgradig.

„Ha ez elkészül, onnantól kezdve az ország szükségleteinek legkevesebb 40 százalékát azeri gázból fedezi majd, ezzel pedig csökken az orosz gáztól való függőség. Azerbajdzsáni látogatásunk során vendéglátóinkkal már arról tárgyaltunk, hogy mekkora földgáz mennyiséget tudnak biztosítani a számunkra jövőre”

– mondta a tárcavezető. Hozzátette azonban, hogy ettől függetlenül még megmarad az ország orosz gázfüggősége, csak Szerbia esélyt kap arra, hogy adott esetben máshonnan is beszerezhessen földgázt. A miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy a Bulgária felé irányuló csővezetéket eddig nem építették meg.

kép: Szerbia Elnöke

Orosz gázt használ Szerbia

Egyelőre azonban biztosított Szerbia gázellátása. Az ország kedvezményes áron juthat orosz gázhoz a következő 3 évben is. Erről egyezett meg korábban telefonos beszélgetésük alkalmával Aleksandar Vučić és Vlagyimir Putyin.

kép: Szerbia Elnöke

A szerb és az orosz államfő megállapodtak arról, hogy folyamatos lesz a balkáni ország földgázellátása a jövőben is. A földgáz árát egy meghatározott formula szerint számolják ki, ennek értelmében az nem haladja majd meg a 408 dollárt ezer köbméterenként. Ez az ár évi 2,2 milliárd köbméter fogyasztásra érvényes. A gáz raktározásában pedig Magyarország segít, ugyanis a szerbek a most aláírt szerződés értelmében ott tárolhatják az orosz földgázt. Belgrád ugyanis nem rendelkezik az ehhez szükséges kapacitásokkal.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

energy, gas, serbia