Ezek megbolondultak? Oroszpártisággal vádolják a pápát

Ezek megbolondultak? Oroszpártisággal vádolják a pápát

Neves újságok vezetői és politikusok élesen bírálták Ferenc pápát, mert a katolikus egyház feje arra célzott, hogy a NATO keleti terjeszkedése is hozzájárulhatott az ukrajnai konfliktushoz. Egyesek szerint ki kell lépni az egyházból, mások pedig a hitüket is majdnem elveszítették az egyházfő kijelentése miatt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 9. 13:22

Ferenc pápa egy olasz lapinterjúban beszélt az orosz-ukrán háborúról. Az egyik kérdésre megjegyezte, hogy „talán az Oroszország kapujában ugató NATO kényszerítette Putyint, hogy szabadjára engedje az ukrajnai inváziót”. Ez a kijelentés óriási felháborodást váltott ki, a legnevesebb újságírók és vezető politikusok is össztüzet zúdítottak a katolikus egyház fejére. A német parlament, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke, Michael Roth szerint „ezek annyira abszurd kijelentések, hogy az ember csak sírni tud: Ó, Istenem” – írta Roth a Twitteren.

Christoph de Vries kereszténydemokrata parlamenti képviselő is felháborodott hangnemben bírálta Ferenc pápa szavait. Szerinte az egyházfő téved, mert a NATO-nak semmilyen ráhatása sem lehetett az ukrajnai invázióra, „Putyin úgy harapott, hogy senki sem ugatott” – fogalmazott de Vries, majd hozzátette, hogy II. János Pál pápa gondosabban válogatta volna meg a szavait.

Németország egyik legnagyobb lapja, a Bild főszerkesztő-helyettese is a Twitteren mondta a véleményét. Paul Ronzheimer azt írta, hogy mélyen csalódott az egyházfőben és a megjegyzésében, majd egyenesen kijelentette, hogy szerinte el kell hagyni az egyházat. Ahogy fogalmazott: „Az egyház hatalmas csalódás. Amikor az oroszok be akarták keríteni Kijevet, a pápa nem mert a városba jönni. Most először Putyinnal akar találkozni, a NATO-t okolja a háborúért. Az egyetlen lehetőség a távozás.”

Hasonló állásponton van Michael Bröcker, a ThePioneer hírportál főszerkesztője is, aki állítása szerint Ferenc pápa mondatai után nagyon nehezen képes követni a keresztény értékeket, majd azzal is megvádolta a pápát, hogy nem ítéli el az orosz agressziót. „Ez annyira keserű. Valaki megszáll egy országot, családokat, gyerekeket mészárol le, hazugságokat és gyűlöletet terjeszt, és mi történik? A pápa telefonál és audienciát kér. Kezd nehezemre esni, hogy szeressem a felebarátomat” – írta a közösségi oldalán.

Nem Ferenc pápa az első, aki szerint a NATO keleti terjeszkedése hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország inváziót indítson Ukrajna ellen, erről korábban már többen is nyilatkoztak. Köztük Zoran Milanovic horvát elnök, aki szerint a NATO további, keleti irányú bővítése egyfajta támadásként is értelmezhető, ezért leszögezte, hogy hivatala alatt nem fogja támogatni Ukrajna csatlakozását.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

germany, pope francis, russia, ukraine