Hátborzongató: egymást csonkítják a fiatalok, hogy elkerüljék a besorozást – videó

Ukrán és orosz fiatalok még arra is képesek, hogy egy életre megnyomorítsák magukat, cserébe azért, hogy ne vigyék el őket a háborúba meghalni. Sokan a börtönt is kockáztatják, hogy megmeneküljenek a háború borzalmai elől.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 19. 15:03

Miközben Nyugat egyre több fegyverrel, pénzzel segíti elő a háború folytatását, döbbenetes és hátborzongató videók keringenek az interneten, amely egy újabb megvilágításban mutatja be a véres háború szörnyűségét. Arról már a V4NA is beszámolt korábban, hogy az orosz és az ukrán katonák is gyakran erőszakkal hurcolják el a hadra fogható fiatalokat, akár még az utcákról is. Most azonban olyan videókat mutatunk be, amelyekben a fiatalok inkább tönkreteszik magukat, csak azért, hogy ne vigyék el őket a csatatérre meghalni.

Sok orosz férfi számára sokkoló volt tavaly ősszel a Kreml azon döntése, hogy 300 ezer katonai tartalékost hív be az ukrajnai háborúba. Nem sokkal ezután kezdtek el keringeni a megdöbbentő felvételek az interneten, amelyekben az emberek elkeseredettségükben ötleteket adtak egymásnak arra, hogy hogyan kerüljék el a sorozást. Az alábbi videóban szereplő fiatalok egyike például megkérte egy barátját, hogy brutálisan törje el a lábát egy társasházi lépcsőn, hogy ne kelljen bevonulnia a seregbe.

Egy másik borzalmas videóban pedig az látható, hogy egy fiú, akit valószínűleg behívtak a seregbe, leül egy padra, és kinyújtja a bal karját, miközben barátja felemel egy hatalmas kalapácsot, hogy szétverje vele a barátja végtagját.

De a ukrán férfiak is mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen a harcmezőre menniük golyófogónak – igaz, ők inkább elbújnak az erdőkben, vagy megpróbálnak tehervonatokon megbújva egy másik országba eljutni.

Mások pedig az embercsempészeknek is hajlandók egész vagyonokat kifizetni, cserébe azért, hogy átvigyék őket valamelyik közeli országba, ahol biztonságban meghúzhatják magukat.

A háború tehát nem csak a fegyvercsempészetet, hanem az embercsempészetet is jelentősen fellendítette.

Egyesek akár 15 000 dollárt is fizettek egy titkos éjszakai utazásért Ukrajnából – közölték moldovai tisztviselők. Ukrán politikusok nemrég még azzal fenyegetőztek, hogy börtönbe zárják azokat, akik megpróbálnak elmenekülni a besorozás elől, az otthonaikat és minden ingóságukat pedig elkobozzák. A menekülők először nyilvánvalóan Moldovába próbálnak meg átszökni. Az ország közel 800 mérföldes határon osztozik Nyugat-Ukrajnával. Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával ellentétben Moldova nem része az Európai Uniónak, ami azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb erőforrással rendelkezik a határok ellenőrzésére. Európa egyik legszegényebb országa, és az emberkereskedelem és a szervezett bűnözés egyik európai központja is egyben.

Moldovai tisztviselők elmondták a The New York Times című lapnak, hogy a háború kirobbanása után néhány napon belül moldovai bandák hirdetéseket osztottak meg a Kelet-Európában népszerű üzenetküldő szolgáltatáson, a Telegramon, és felajánlották, hogy autókkal és mikrobuszokkal átviszik őket a határon. A lap egy ukrán férfit is idéz, aki személyes okok miatt nem hajlandó harcolni: azt mondta, hogy a testvére egy orosz családba házasodott be és két unokaöccse az orosz hadseregben szolgált.

„Hogyan harcolhatok ebben a háborúban? kérdezte. – Lehet, hogy megölöm a saját családomat” – tette fel a kérdést.

Azok pedig, akik úgy döntenek, hogy Ukrajnában maradnak és az otthonaikban bújnak el, gyakran húzzák meg magukat a házuk egy-egy rejtett zugában. Van olyan település, ahová az asszonyok nem engedik be az ukrán besorozó tiszteket, így próbálják megakadályozni, hogy elhurcolják a fiaiakat és a férjeiket.

NAGYVILÁG

Címkék:

russia, ukraine, war