Itt a legújabb őrült ötlet a spórolásra: zuhanyzás közben kell vizelni!

Itt a legújabb őrült ötlet a spórolásra: zuhanyzás közben kell vizelni!

Az utóbbi hetekben mintha verseny indult volna annak kapcsán, hogy ki tud őrültebb ötlettel előrukkolni a spórolás terén.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 23. 13:45

Mindig feltűnő az az eufória, amellyel a politikusok és a média az eszement energiatakarékossági tippeket terjesztik. A legújabb őrültséggel a német közmédiához tartozó Funk médiaszolgáltató rukkolt elő, amely a közösségi oldalán népszerűsíti a zuhanyzós vizelést. A Funk szerint rengeteg előnye van annak, ha valaki zuhanyzás közben végzi el a kisebb dolgát: többek között az ember nem érintkezik baktériumokkal – mint a WC-ülőkén – , ráadásul a víz már alapból folyik, ezért nem kell külön leöblíteni a vizeletet. Egy tudományos weboldalra hivatkozva azt állítja, hogy ha valaki naponta egyszer zuhanyzás közben vizel, az évente akár kétezer liter vizet is megspórolhat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

funk (@funk) által megosztott bejegyzés

Nehéz lenne megmondani, hogy kinek az ötlete őrültebb. Robert Habeck korábban egy lapinterjúban beszélt arról, hogy az emberek követhetnék a példáját. A zöldpárti alkancellár – bevallása szerint – nem tölt el öt percnél többet a zuhany alatt, máskor pedig arról beszélt, hogy a melegvíz használatát is el lehetne hagyni a legtöbb esetben.

Winfried Kretschmann szintén zöldpárti baden-württembergi miniszterelnök még erre is rá tudott tenni egy lapáttal, amikor azt mondta, hogy meglátása szerint nincs feltétlenül szükség arra, hogy az emberek minden nap lezuhanyozzanak. Meglátása szerint a tisztálkodáshoz elegendő néhány cseppnyi víz és egy mosogatórongy. Bevallása szerint egyébként otthon csak egy szobát fűtenek fel.

Eamon Ryan ír környezetvédelmi miniszter szerint pedig akkor lehet a legjobban spórolni, ha mindenki kevesebb energiát használ a késő délutáni és kora esti időszakban – akkor, amikor az emberek otthon tartózkodnak a munkanapokon.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy, energy prices, save