Korlátozza az LMBTQ termékek vásárlását az Amazon

A kormányzat nyomására a vállalat ezentúl korlátozni fogja az LMBTQ-témákkal kapcsolatos termékeket és keresési eredményeket az országban.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 5. 12:54

Szankciókkal fenyegette meg a vállalatot a kormány, ezért az Amazon korlátozta az Egyesült Arab Emírségekben az LMBTQ-témákkal kapcsolatos termékeket és keresési eredményeket a weboldalán.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya július elsejéig adott határidőt az Amazonnak, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és tüntesse el a weboldaláról a szexuális kisebbségekhez kapcsolódó tartalmakat. Az azonban nem volt egyértelmű, hogy a kormány milyen szankciókkal sújtaná a weboldalt. Az Egyesült Arab Emírségekben a homoszexualitás bűncselekménynek számít, akit szexuális kisebbséghez tartozónak ítélnek, azt pénzbírsággal és börtönbüntetéssel sújtják.

Az Amazon most arra utasította az érintett termékekkel foglalkozó csapatát, hogy távolítson el egyes terméklistákat, a vállalat keresési funkcióját kezelő csapatnak pedig több mint 150 kulcsszó találatait kellett elrejtenie. Ezen keresőszavak között szerepelnek az LGBTQ, Pride, closeted gay, trans flag, queer bross, melltartó leszbikusoknak és az LGBTQ iPhone-tok is. Számos konkrét könyvet is betiltottak, köztük Nagata Kabi My Lesbian Experience With Loneliness című könyvét, Maia Kobabe Gender Queer: A Memoir című kötetét és a Gay Bad Feminist című könyvet.

Az Amazon szóvivője a New York Timesnak elmondta, hogy „vállalkozásként továbbra is elkötelezettek vagyunk a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás mellett, és úgy gondoljuk, hogy az LMBTQ+ emberek jogait védeni kell. De mivel az Amazon áruházai világszerte elérhetőek, nekünk is be kell tartanunk minden ország helyi törvényeit és előírásait, ahol működünk”.

Az elmúlt években egyébként számos, a gender-ideológiát terjesztő nagyvállalat tett engedményeket a homoszexualitást kriminalizáló államok kormányainak, a Netflix műsorokat tett elérhetetlenné Szaúd-Arábiában vagy bizonyos jeleneteket cenzúrázott olyan országokban, mint Vietnám.

Az Amazon alkalmazottjai – a korábbi radikális LMBTQ-párti megnyilvánulásuk ellenére – mostanáig nem fejezték ki nemtetszésüket az új intézkedéssel szemben. Korábban bizonyos, állításuk szerint nem elég befogadó könyvek árusítása ellen magukat halottnak tettetve tiltakoztak. Amint arról a V4NA már korábban beszámolt, az Amazon alkalmazottainak egy csoportja megzavarta a vállalat Pride-rendezvényét, tiltakozva az ellen, hogy a cég továbbra is árulja a szerintük transzellenes könyveket. A megmozduláson körülbelül 30 munkavállaló vett részt, akik lefeküdtek a földre és a transz közösség lobogóival takarták le magukat. A résztvevők a No Hate at Amazon nevű szervezet tagjai, akik azt követelték hogy a vállalat hagyjon fel azon könyvek eladásával, amelyek nekik nem tetszenek.

Az Amazon köztes megoldással reagált a botrányra.

“Vállalatként erősen hiszünk a sokszínűségben, a méltányosságban és a befogadásban. Könyvkereskedőként azonban úgy döntöttünk, hogy a nézőpontok széles skáláját kínáljuk”

– mondta az Amazon szóvivője, aki hozzátette, hogy a vállalat tiszteletben tartja alkalmazottai véleménynyilvánításhoz való jogát. Ezután a tiltakozás résztvevői közül többen elhagyták a vállalatot, mert szerintük nem megfelelő könyveket árusít a cég. Egyikük azonban kifejezetten a vezetőség válasza miatt mondott fel.

Nem ez volt az első akciója a vállalat LMBTQ-közösségének, korábban a No Hate at Amazon csoport ugyanis egy petíciót indított, amelyben a tagok azt követelték, hogy a vállalat állítsa le az olyan gyerekkönyvek értékesítését, amelyek nem támogatják az LMBTQ népszerűsítését. Azt is követelték, hogy a vállalat hozzon létre egy felügyeleti testületet, amely lehetővé tenné a munkavállalók számára, hogy demokratikusan határozzák meg, milyen tartalmakat szabad értékesíteni az oldalon.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

amazon, criminal, lgbtq, middle east