Külügyminiszter: puccskísérlet Belgrádban – videókkal

Külügyminiszter: puccskísérlet Belgrádban – videókkal

A Koszovóról szóló európai rendezési javaslat ellen tiltakoztak szerda este a szerb fővárosban. A demonstráció résztvevői az elnököt életveszélyesen megfenyegették. Aleksandar Vucic késő esti televíziós interjújában nyugalomra intett, és szerbellenesnek nevezte a tüntetést, a külügyminiszter szerint pedig puccskísérlet volt Belgrádban. Délután egy távcsöves puskát is lefoglalt a rendőrség.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 16. 11:02

Szerda este Belgrádban gyűltek össze a tüntetők. A tiltakozók azt kifogásolták, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök elfogadta, hogy az eredetileg francia-német rendezési javaslat alapján folytassa a párbeszédet a továbbiakban Belgrád és Pristina.

A tüntetést a szélsőjobboldali Narodna Patrola, azaz Nemzeti Őrjárat elnevezésű szervezet kezdeményezte. A résztvevők a szerb mellett orosz nemzeti zászlót lobogtattak. A szervezők nevében Damjan Knezevic elmondta: a Vucic-féle Szerb Haladó Párt tagjai nem nevezhetik magukat szerbeknek, a francia-német javaslat helyett pedig inkább az orosz megoldást támogatják. Azt is követelték, hogy Aleksandar Vucic mondjon le, vagy változtasson a Koszovó-politikáján. Sőt, sajtójelentések szerint, életveszélyesen megfenyegették az államfőt.

A demonstráció résztvevőit a csendőrség akadályozta meg abban, hogy behatoljanak a köztársasági elnöki hivatalba. Ezt megelőzően a tüntetők lebontották az épületet védő kerítés egy részét, egyesek pedig tojással dobálták meg az épületet. Aleksandar Vucicot árulónak nevezték.

A rendbontás szervezői azzal a szándékkal vonultak az elnöki hivatal főbejáratához, hogy átadják követeléseiket Aleksandar Vucic államfőnek. Ezen elvárások között a legfőbb az volt, hogy az ország szakítsa meg a párbeszédet Koszovóval.

A tiltakozás résztvevői közül voltak olyanok, akik az orosz Wagner-csoport jelképeit viselték.

A tüntetés erős rendőri jelenlét mellett zajlott. A szerb belügyminisztérium közleménye szerint már délután fegyvert foglaltak le az egyenruhások két személytől a Vajdaság területén. A gyanú szerint ők is az esti tüntetésre igyekeztek. Az említett személyeknél távcsöves puskát és lőszert is találtak. Az előállítottak a Narodna Patrola tagjai voltak – ismerte el a szervezet a Telegram csatornáján.

Vucic: Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen

A demonstrációt követően a szerb államfő is megszólalt. Vucic késő este úgy fogalmazott: Szerbia nem ül fel a provokációknak, érkezzen az akár keletről, akár nyugatról. Az állam békét és nyugalmat akar garantálni a lakosainak.

„Az állam nem fogja megengedni, hogy gengszterek és szélsőségesek bármilyen külső, nyugati vagy keleti segítséggel fenyegessék az alkotmányos rendet” – mondta Vucic.

A szerb elnök hozzátette: legalább négy parlamenti párt támogatta a tüntetés szervezőit, s azok képviselői a demonstráción is részt vettek.

„Tudták, mit csinálnak, minden el volt tervezve” – mondta az államfő.

Aláhúzta, abban nem biztos, hogy oroszbarátok voltak a tüntetők, de az egyértelmű, hogy szerbellenesek. Szerbiában mély érzelmek vannak Oroszországgal és az orosz néppel kapcsolatban – mutatott rá Vucic, s megjegyezte, hogy Belgrád nem vetett ki szankciókat Moszkva ellen.

Aleksandar Vucic az interjúban nyugalomra intette az embereket. Azt mondta, mindenki békében és nyugalomban alhat, mert a szerb állam elég erős ahhoz, hogy legyőzze a szélsőségeseket és mindazokat, akik meg akarják ölni annak állampolgárait, vagy le akarnak számolni azokkal.

A kormány tagjai is reagáltak

Szerda este puccsra és erőszakos hatalomátvételre készültek Belgrádban – így értékelte az eseményeket Ivica Dacic. A szerb külügyminiszter szerint nyilvánvaló, hogy államcsíny-kísérletet készítettek elő a demonstráció szervezői. A szocialista politikus az illetékes hatóságoktól a megfelelő intézkedések megtételét követelte.

„Ez a nemzeti és állami érdekek elárulása” – szögezte le Dacic.

Ana Brnabić miniszterelnök az elnökség épülete előtti tüntetés résztvevőinek azt üzente, hogy Aleksandar Vucic szerb államfő az ország stabilitása érdekében őket is megvédi, még akkor is, ha a köztársasági elnök megölésével fenyegetőznek és a szerb zászlót tapossák.

Brnabic a Twitter-fiókjában azt írta, ha ez nem így lenne, este a Szerb Haladó Párt több tízezer tagja fogadta volna a nagygyűlés résztvevőit.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

demonstration, kosovo, narodna patrola, protest, russia, serbia, ukraine, vucic