Lebontják a barikádokat

Lebontják a barikádokat

Csütörtök délelőtt megkezdték, s a következő 48 órán belül lebontják a szerbek az összes Észak-Koszovóban emelt útakadályukat. Erről egyezett meg az éjszaka folyamán a helyi nemzettársaival Aleksandar Vucic szerb államfő. A döntés után némileg csökkenhet a feszültség a Balkánon.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 29. 11:30

Garanciák a nemzetközi közösségtől

A szerb elnök a koszovói adminisztratív vonal közelében, a raskai kaszárnyában találkozott szerda éjszaka a tüntető szerbekkel. Vucic elmondta: komoly garanciákat kapott a nemzetközi közösségtől, hogy az albánok nem vadásznak majd a későbbiekben a demonstráció résztvevőire, illetve a pristinai rendőrség speciális egységei sem hatolhatnak be Koszovó északi részére a KFOR jóváhagyása nélkül. A helyi szerbek végül elfogadták a kérést, de kiemelték, amint folytatódik Albin Kurti koszovói miniszterelnök terrorja ismét barikádokat emelnek.

A pristinai intézményekbe viszont nem térnek vissza, arra akkor kerülhet sor, ha végre megalakul a Szerb Községek Közössége Koszovóban.

kép: Koszovó-ügyi Iroda

A döntést megelőzően Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője bejelentette, hogy a hatóságok hazaengedték a börtönből Dejan Pantic volt rendőrt, akit még december 10-én vettek őrizetbe az albánok.

„Egy jó nap a szerbeknek”

Szerbia elnöke szerint nehéz megbeszélést folytatott a helyi szerbek képviselőivel, de végül sikerült közös álláspontot kialakítani.

„Azt hiszem ez egy jó nap volt a szerbek számára. Egyetlen szerb sem sérült meg. Egy szerb visszatérhetett Belgrádba, míg a másikat kiengedték, hogy az otthona melegéből védekezhessen. Ő jól van, jól érzi magát, s emellett kaptunk egy dokumentumot a kezünkbe, amely formailag és jogilag is jelent valamit a számunkra”

– mondta Vucic.

Ezután a köztársasági elnök hozzátette, a következő 2 nap alatt eltüntetik az útakadályokat.

„A barikádok megszűnnek, de a bizalmatlanság megmarad. Azoknak, akik azt hiszik, hogy játszhatnak a szerbek életével, s megmaradásával, tudniuk kell, hogy ahogyan ezt eddig sem engedtük meg, azt ezután sem fogjuk. Együtt, közösen”

– üzente Aleksandar Vucic.

A szerb elnök hozzátette: a problémák ezzel még nem értek véget.

„Ez a mi kis győzelmünk. Tudom, hogy új problémák várnak ránk, de a béke és a stabilitás minden napja egy esély a jövőre nézve. Számomra Koszovó Szerbia része, a koszovói szerbek pedig a testvéreim, és harcolni fogok és velük leszek, bármi történjen is. Türelmesnek kell lennünk, de határozottaknak, bátraknak és felelősségteljeseknek is, hogy megóvjuk az életeket és a hazát. Célunk mindig is a béke lesz, s az, hogy előrevigyük egész Szerbiát” – írta az Instagramon a koszovói szerbekkel való találkozót követően Vucic.

Kis megnyugvás következhet?

A megegyezést követően csütörtök reggel a szerbek el is kezdték a barikádok lebontását. Az első útakadályt Merdare közelében szüntették meg. A blokádot itt Szerbia felől hozták létre korábban, hogy ne is lehessen eljutni a szerb-koszovói átkelőig. Csütörtökön 10 óra óta már ismét szabadon használható az átkelő Koszovó irányába, s vissza – erősítette meg a pristinai rendőrség is.

Úgy tűnik tehát, hogy a Koszovó északi részén élő szerbekkel együtt egy kissé fellélegezhet a régió is. Az elmúlt napokban már egyre többen beszéltek arról, hogy fegyveres összecsapásokká is fajulhat a feszültség a két fél között, a szerb katonaságot pedig korábban a legmagasabb készültségbe helyezték a helyzet fokozódása miatt. Erről a V4NA is beszámolt az elmúlt napokban. Amennyiben nem sikerült volna a mostani kedvező végkifejletet biztosítani, a válság átterjedhetett volna a szomszédos államokra is – írja a szerb sajtó.

Nem volt azonban könnyű a békés megoldáshoz eljutni. A hét folyamán mindkét fél már arról beszélt, hogy egyre nő a feszültség. A pristinai vezetés többször is megismételte, hogy lassan lejár a szerbek ideje, nem fogják a későbbiekben tolerálni, hogy akadályozzák az utakon a közlekedést. Nem hivatalos információk szerint Belgrád ultimátumot kapott a nyugati hatalmaktól, hogy ha békésen nem bontják le a barikádokat, akkor zöld fényt kaphat Koszovó annak eltakarítására. Ezt a hírt az Egyesült Államok belgrádi nagykövete később azonban nem erősítette meg.

kép: Szerbia elnöke

Ennek ellenére már a hét közepén azt nyilatkozta Aleksandar Vucic szerb államfő, hogy komoly és dinamikus tárgyalások zajlanak a nemzetközi közösséggel a helyzet megoldása érdekében, s ebben Belgrád mindent megtesz, hogy kompromisszumos, illetve békés megoldást találjanak. Porfirije szerb pátriárka is azt mondta, hogy imádkozik, hogy a szerbek és az albánok békében tudjanak egymás mellett élni.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, serbia, vucic