Már a városközpontokban bérelnek lakásokat az embercsempész migránsok

Már a városközpontokban bérelnek lakásokat az embercsempész migránsok

Egyre több a rendőrségi akció Szerbia északi részén. Az erdőket a hatóság emberei igyekeznek megtisztítani az ott megbúvó illegális bevándorlóktól. A V4NA-nak taxisok és lakástulajdonosok meséltek arról, hogy az embercsempész migránsok már Szabadka központjában bérelnek a piaci ár sokszorosáért ingatlanokat, s ott intézik piszkos ügyeiket. A határ menti erdőben hagyják a migránsok a hivatalos dokumentumaikat, hírügynökségünkhöz egy fiatal afgán férfi irata került.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 23. 16:02

Lövés vagy petárda?

Az ünnepek közeledtével a szerb-magyar határ déli oldalán élők a karácsonyi készülődés mellett folyamatosan azon kell fülelniük, hogy a durrogások vajon petárdák vagy puskalövések. A V4NA-nak a makkhetesi erdő szélén lakó család mesélt a megpróbáltatásaikról. Mint mondják, az erdő felől folyamatosan hallani a lövéseket, sokszor azzal próbálják nyugtatni magukat, hogy ezek valamilyen pirotechnikai eszközökből származnak, aztán kiderül, mégsem.

kép: V4NA

A nevét el nem áruló, 30-as éveiben járó szerbiai nő szerint folyamatosak a lövöldözések az erdő felől, a kerítés mellől. Félnek, de – mint fogalmaznak –, ha lehet ilyet mondani, megszokták. Az év folyamán már többször voltak fegyveres leszámolások a fák sűrűjében. Most már ismét kimerészkednek családostól az erdőbe, rendezik azt, és a szemetet is összeszedik. Épp egy ilyen alkalommal találtak több iratot is a földön.

Mint mesélte, több török útlevél, valamint a szerbiai Menekültügyi Főbiztosság által kibocsátott igazolás is volt köztük. Ezt a fényképes dokumentumot nekünk is megmutatták, épp csütörtök reggel figyeltek fel rá.

kép: V4NA

 

Az adatok szerint az illegális bevándorló 2004. január 1-én született, alig több mint 18 éves, s Afganisztánból származik. Kérdés, hogy ezt a legitimációt miért hajította el, hiszen elvileg ez igazolja, hogy regisztrált Szerbiában. A dokumentum valódiságát azonban nem lehet ellenőrizni.

Automata fegyverek a határkerítés mellett

A legutóbbi rendőrségi akciót épp a hét közepén tartották a szerb rendőrök a Szabadkától északra fekvő makkhetesi erdőben. Több tucat csendőr és rendőr vonult a helyszínre, s fésülték át az erdőt. Az akció során szórványos lövéseket lehetett hallani, de a Belügyminisztérium közleménye szerint nem történt sérülés.

Az embercsempészet és az illegális migráció elleni küzdelemmel foglalkozó rendőrségi munkacsoport csütörtökön 60 migránst talált a szabadkai erdő területén, és fegyvereket valamint lőszereket foglalt le. Az illegális bevándorlók között felfedeztek egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy két hónapja lőfegyverrel megsebesített egy embert, valamint – mint a rendőrök fogalmaznak – 20 olyan embert is felleltek, aki biztonsági szempontból érdekesek lehetnek. Az akció során az egyenruhások átvizsgálták a környéket, és két automata puskát, egy ahhoz való tartozékot, s mintegy 200 darab lőszert találtak. A migránsokat befogadóközpontokba vitték, míg a bűncselekmények gyanúsítottjait átadták az ügyészségnek.

Kép: V4NA/korábbi felvétel

Szabadka központjában üzletelnek

A V4NA-nak közben több helyi taxis és lakástulajdonos mesélt arról, hogy habár a rendőrök valóban egyre inkább ellenőrzik az erdőt, az embercsempész migránsok erre válaszul állítólag már Szabadka központjában bérelnek a piaci ár sokszorosáért ingatlanokat, s ott intézik piszkos ügyeiket.

Az egyik taxis név nélkül, azt mondta több ezer euró is lehet a bérleti díj havonta számukra. Hangsúlyozta: úgy tudja, hogy olyan is előfordult már, hogy egyes lakásokért 2-3, vagy akár 4.000 eurót is fizetnek a tulajdonosoknak ezek a bűnözők.

kép: V4NA

Egy helyi ingatlantervező, név nélkül szintén megerősítette nekünk ezt az információt. Azt mondta, az egyik kivitelező lakásáért 1.500 eurót fizettek volna a csempészek, de ő nem adta ki. Szabadkán egyébként egy 60 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 300 euró körül mozog.

Nem hivatalos információink szerint egyébként a tél beálltával ebben a városban is házakba törnek be az illegális bevándorlók.

Egy idős asszony mesélte, hogy a napokban arra lett figyelmes, hogy a konyhájában több migráns falatozott. Az ablakok keresztül másztak be, majd kipakolták a hűtőszekrényét. Őt nem bántották, evés után távoztak.

A hölgy azonban nagyon megijedt, az eset óta nem mer visszamenni a házába, lányánál tölti az ünnepeket.

HOT NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

afghan, border, migrant, police, serbia