Minden korlátozást eltörölne a FIFA, férfinak született sportolók is játszhatnának a női csapatokban

Minden korlátozást eltörölne a FIFA, férfinak született sportolók is játszhatnának a női csapatokban

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség azt fontolgatja, hogy minden korlátozást eltöröl a transznemű sportolók előtt, így férfinak született transz emberek játszhatnak a női csapatokban.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 21. 13:37

Amíg a Nemzetközi Úszószövetség megtiltja, hogy a férfinak született sportolók nők ellen versenyezzenek, addig a jelek szerint a labdarúgás készen áll arra, hogy behódoljon a genderlobbinak. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ugyanis azt tervezi, hogy eltörli a jelenlegi szabályokat a transznemű játékosokkal kapcsolatban, így a jövőben férfinak született játékosok is is játszhatnának a női csapatokban. Igaz, a javasolt szabálymódosítás még csak a megfontolás kezdeti szakaszában van, és még át kell esnie egy vitaülésen is.

A FIFA jelenlegi szabályai szerint a transznemű női sportolóknak meghatározott tesztoszteronszintet kell tartaniuk és 12 hónapig tesztoszteron-szuppresszión kell átesniük, mielőtt csatlakoznának a női ligákhoz, hogy nőként versenyezhessenek. Az új szabály azonban minden ilyen korlátozást elvetne – írja a Daily Mail. A lap megjegyzi, hogy egyes sporttisztviselőket sokkolt a FIFA javaslata. Jurgen Steinacker professzor, az Evezős Világszövetség sportorvosi bizottságának elnöke például nemrég azt hangoztatta, hogy

ha egy ilyen szabályt minden sportágban elfogadnának, az lényegében megszüntetné a női sportokat.

Egy orvosszakértőkből álló csoport egyetértett Steinackerrel, és állásfoglalást tett közzé, amelyben azt írták, hogy kizárólag „önazonosító” kritérium alkalmazása nem „tudományos alapokon nyugszik”, és igazságtalan a nőnek született sportolókkal szemben.

„Az a kiindulópont, hogy a transzneműek a női csapatokban játszhatnak egy olyan sportágban, mint a labdarúgás, ellentmond minden logikának. A férfinak született és a normális férfi pubertáson átesett emberek számos fizikai előnnyel rendelkeznek a nőnek születettekkel szemben, és valószínűleg a közvetlen fizikai kontaktus során a nőként születettek nagyobb eséllyel sérülnek meg”

– vélekedik Dr. Alun Williams orvosszakértő.

A sportvilágban komoly harc folyik ebben a témában, a genderlobbi ugyanis egyre inkább behálózza a profi sportot, erről már a V4NA is beszámolt a napokban. A National Football League (NFL) amerikaifutball-szövetség bajnokságában szereplő Carolina Panthers a napokban jelentette be, hogy ők fogják alkalmazni a történelem első transznemű pomponlányát. Nagy port kavart év elején annak az úszónak a botránya, aki férfinak született, de nemváltó hormonokat szed, emiatt pedig a női ligában versenyezhet. Az eredmény természetesen minden versenyen ugyanaz volt: Lia Thomas könnyedén legyőzte versenytársait, sőt, minden addigi rekordot megdöntött a teljesítményével.

De nem csak az igazságtalanság gyötörte a női csapattársakat és versenytársakat. A Pennsylvaniai Egyetem úszócsapatának több tagja is megszólalt, név nélkül osztották meg aggályaikat. Elmondásuk szerint a legkényelmetlenebbül az öltözőben érzik magukat Lia Thomas miatt.

“Az öltözés határozottan kínos, mert a transznemű úszónak megvannak a férfi nemi szervei, és vonzódik is a nőkhöz. Thomas gyakran nem takarja el az átöltözések során a péniszét, és a csapattársainak arról mesél, hogy nőkkel szokott randevúzni. Így az se világos számunkra, hogy leszbikus transznemű nőnek, vagy pedig heteroszexuális férfinak vallja-e magát valójában”

– mesélte az egyik úszó, egy másik pedig arról számolt be, hogy “a valódi női úszók jelenleg harmadosztályú állampolgárokként vannak számontartva a csapatban”.

NAGYVILÁG

Címkék:

fifa, rules, transgender athletes