Németországban nem várnak a FIFA döntésére, már férfiak is játszhatnak a női csapatokban

Németországban nem várnak a FIFA döntésére, már férfiak is játszhatnak a női csapatokban

A Német Labdarúgó-szövetség annyira felbuzdult a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség javaslatán, hogy úgy döntött, a következő szezontól férfinak született sportolók is játszhatnak a női ligákban. Az egyik döntéshozó szerint nem jelent tisztességtelen előnyt, ha férfinak született sportoló játszik a nők között, mert 11 ember van a csapatban, így szinte elenyészik a testi ereje.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 25. 09:11

Az új szezontól kezdve már nem a játékosok igazolványa, hanem a szexuális irányultsága dönti el, hogy ki játszik egy férfi vagy női csapatban a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) égisze alatt szervezett ligákban. A szabály az amatőr és az ifjúsági szektorra, valamint a futsalra vonatkozik – jelentette be a napokban a szövetség.

A szövetség közleménye szerint a sportolóknak joguk van ahhoz, hogy maguk döntsék el, hogy férfiak vagy nők között akarnak játszani, és hogy a jelenlegi csapatnál vagy más együttesnél szeretnének játszani ősztől. A DFB ezzel az intézkedéssel szeretné megteremteni a sokszínűséget és elfogadást, továbbá fel akarja számolni a nemi megkülönböztetést. A szövetség szerint ugyanis diszkriminációnak minősül, ha egy férfit nem engednek a nők között játszani, vagy egy nőt a férfiak között. Thomas Hitzlsperger, a DFB sokszínűségért felelős nagykövete szerint

„a labdarúgás a sokszínűséget képviseli, és a DFB is elkötelezett e mellett. A szabályok megváltoztatásával további fontos feltételeket teremtünk ahhoz, hogy a legkülönbözőbb nemi identitású játékosok is játszhassanak.”

– tette hozzá a korábbi német válogatott klasszis, aki néhány éve vallotta be a homoszexualitását.

Ronny Zimmermann, a DFB amatőr ligákért felelős alelnöke szerint hosszútávon nem kell aggódni amiatt, hogy a férfinak született, erősebb fizikummal rendelkező sportolók előnyt jelentenek a gyengébb női játékosokkal szemben, mert mindkét csapatból 11-11 ember van a pályán, így a testi erő nem az elsődleges tényező.

A német szövetségi kormány rendkívül lelkes a DFB döntése kapcsán. Sven Lehmann a kormány queer-biztosa szerint „az új szabályozással a labdarúgás bizonyíthatja példamutató szerepét. Minden embernek képesnek kell lennie arra, hogy megkülönböztetés nélkül focizhasson.”

A DFB röviddel azután jelentette be a formabontó újítását, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fontolóra vette, hogy a férfinak született, de magát nőnek valló sportolók is játszhassanak a női ligákban, erről már a V4NA is beszámolt a napokban. A FIFA jelenlegi szabályai szerint a transznemű női sportolóknak meghatározott tesztoszteronszintet kell tartaniuk és 12 hónapig tesztoszteron-szuppresszión kell átesniük, mielőtt csatlakoznának a női ligákhoz, hogy nőként versenyezhessenek. Az új szabály azonban minden ilyen korlátozást elvetne. Jurgen Steinacker professzor, az Evezős Világszövetség sportorvosi bizottságának elnöke például nemrég azt hangoztatta, hogy

ha egy ilyen szabályt minden sportágban elfogadnának, az lényegében megszüntetné a női sportokat.

Egy orvosszakértőkből álló csoport egyetértett Steinackerrel, és állásfoglalást tett közzé, amelyben azt írták, hogy kizárólag “önazonosító” kritérium alkalmazása nem “tudományos alapokon nyugszik”, és igazságtalan a nőnek született sportolókkal szemben.

“Az a kiindulópont, hogy a transzneműek a női csapatokban játszhatnak egy olyan sportágban, mint a labdarúgás, ellentmond minden logikának. A férfinak született és a normális férfi pubertáson átesett emberek számos fizikai előnnyel rendelkeznek a nőnek születettekkel szemben, és valószínűleg a közvetlen fizikai kontaktus során a nőként születettek nagyobb eséllyel sérülnek meg”

– vélekednek a szakértők.

A FIFA azonban rendkívül képmutató módon hirdeti a sokszínűséget és az elfogadást, ami miatt az emberek nemrég össztüzet zúdítottak a szövetségre. “A júniusi Pride Hónap az LMBTQIA+ közösség ünnepe. Tudjon meg többet arról, hogy a FIFA hogyan dolgozik azon, hogy a 2022-es katari FIFA-világbajnokság az egység és a sokszínűség ünnepe legyen”. Ezzel a szöveggel ünnepelte a szövetség a hivatalos Twitter oldalán a Pride Hónapot.

A fociszurkolók képmutatásnak tartják a szövetség részéről, hogy túltolja az LMBTQIA+ mozgalom üzeneteit, közben pedig idén Katarban rendez világbajnokságot – amelynek keretében természetesen nem kevés pénz mozog. Csakhogy az arab országban illegális a homoszexualitás. Katarban ugyanis az 1994-ben életbe lépett büntetőtörvény értelmében, ha nős férfiak fekszenek le más férfival, úgy halálbüntetést érdemelnek. Nőtlen férfiak esetében pedig a büntetés 1 év, nők esetében 7 év börtön. Sajtóinformációk szerint Katarban nem kívánnak változtatni a helyi szabályokon és kultúrán az LMBTQIA+ szurkolók kedvéért.

Visszatérve a szurkolókra, a drukkerek felháborodott kommentjei órák alatt elözönlötték a FIFA közösségi oldalát. Egyikük azt írta a szövetségnek: “csak fogadjátok el a kenőpénzt és ne tegyetek úgy mintha bármiféle elv számítana.”

“Mit szólnátok egy melegházassághoz a nyitóünnepség részeként” – tette fel a kérdést az egyik kommentelő.

Még több komment olvasható ezen a linken.

NAGYVILÁG

Címkék:

dfb, fifa, football, lgbt ideology