Ukrán képviselő: Készek vagyunk csapatokat küldeni Koszovóba

Ukrán képviselő: Készek vagyunk csapatokat küldeni Koszovóba

Újabb agresszív fenyegetést kapott Szerbia az ukrán képviselőtől, Olekszij Honcsarenkótól. A Twitteren úgy fogalmazott, az ukránok készek katonákat küldeni Koszovóba, hogy megvédjék az ottani albánokat a szerbek jelentette fenyegetéstől. Honcsarenko szerint Szerbia Oroszország trójai falova Európában, és agresszív háborúra készül.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 2. 08:00

Ukrán katonákkal állítaná meg „Putyin trójai falovát”

Mindössze néhány órával azt követően, hogy Koszovóban konfliktus tört ki a szerbiai dokumentumok elfogadása kapcsán, az ukrán képviselő, Olekszij Honcsarenko máris határozott, fenyegető üzenetet küldött Szerbiának. A közösségi oldalán azt írta, hogy

„amennyiben Szerbia megtámadja Koszovót, nekünk meg kell védenünk a koszovóiakat. Ukrajna készen áll csapatokat küldeni a helyszínre. Szerbia igyekszik agresszív háborút indítani, Putyin módszerét követve. Mint már mondtam, Szerbia Putyin trójai falova Európában. A háború szörnyű, történjen bárhol a világon”.

Olekszij Honcsarenko néhány órával később már egy Kosovska Mitrovicában készült videót is megosztott. A felvételen jól hallható a légvédelmi sziréna, mely vasárnap este szólalt meg a koszovói városban. És bár a településen nem történt összecsapás, a konfliktusnak csak egy sérültje volt, és a szerb Védelmi Minisztérium megerősítette, hogy katonáik nem léptek Koszovó területére, az ukrán képviselő igyekezett az ukrajnaihoz hasonlítani a mitrovicai állapotokat:

„Az ukrajnai valóság, melyben öt hónapja élünk, most Koszovóba is megérkezett. Mi tudjuk, milyen így élni. Azt akartuk, hogy véget érjen a háborúskodás, ne hogy újak induljanak. A világnak meg kell értenie, hogy a háborúkért Oroszország, Putyin és a »szövetségeseik« a felelősek.”

Honcsarenko tweetjeire korábban a szerb államfő is reagált

Az ukrajnai képviselő már korábban is bírálta Szerbiát. Július közepén a következő szöveget osztotta meg a közösségi oldalán:

„Szerbiát, az elnökével együtt biztosan nem felejtjük el. Érdekes lesz nézni a hatmillió lakosú Szerbiát, valamint annak a vágyát, hogy az EU tagja legyen. Úgy gondolom, hogy horvát testvéreinkkel együtt figyelni fogunk és emlékezünk. Az átnevelés folyamata nehéz és kellemetlen lesz a szerbek számára, de meg tudjuk csinálni.”

kép: Twitter

Erre akkor a szerb államfő, Aleksandar Vucic, újságírói kérdésre válaszolva, annyit mondott: „Az ukrán népnek a legjobbakat kívánom, a horvátok meg a saját dolgaikkal foglalkozzanak.”

A belügyminiszter ennél pragmatikusabban válaszolt. Mint fogalmazott, Szerbiát nem fogják átnevelni azok, akik Ante Pavelic (a horvát usztasa mozgalom alapítója, a második világháború során a náci Németország által fenntartott Független Horvát Állam vezetője) és Stepan Bandera (a nyugat-ukrajnai nemzeti mozgalom kiemelt személyisége, az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője) követői.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, serbia, ukraine