A korrupció melegágya Brüsszel

A korrupció melegágya Brüsszel

Átláthatóságot követelnek a brüsszeli bürokraták, de saját vagyonukról nem nyilatkoznak. Gyakran hallani, hogy a brüsszeliták az átláthatóságot éltetik. Csakhogy éppen a brüsszeli buborék lehet a korrupció melegágya, hiszen nem kell beszámolniuk a vagyoni helyzetükről.

POLITIKA 2022. ÁPRILIS 11. 13:50

A brüsszeli bürokraták az átláthatóságot az uniós alapelvek egyik kulcsfontosságú elemének tartják. A sokat emlegetett alapelv azonban éppen a brüsszeli buborékban nem teljesül. Ebben a mikrovilágban olyan politikusok fogalmaznak meg éles kritikákat, akik a ciklus során nem számolnak be vagyoni helyzetükről, és nyitva hagyják az ajtót a korrupciónak.

Bár az európai parlamenti képviselőknek be kell adniuk egy nyilatkozatot, a dokumentumban semmilyen vagyontárgyat nem kell feltüntetniük. Csupán arról kell beszámolniuk, hogy a képviselői tiszteletdíjukon kívül honnan kapnak még fizetést. Az azonban már nem derül ki, hogy az adott politikusnak hány autója, esetleg ingatlanja van, de azt sem kell feltüntetnie, hogy vannak-e befektetései vagy tartozásai. Az európai adófizetők így azt sem tudják végigkövetni, hogy a brüsszelitáknak hogyan változott a vagyoni helyzete a megbízatása alatt. Az átláthatóság legfőbb szószólói, például Guy Verhofstadt, a liberális ALDE képviselőcsoport vezetője, de Manfred Weber néppárti frakcióvezető sem számol el a vagyonával a nyilvánosság előtt, pedig vannak olyan tagállamok, ahol a politikusoknak kötelezően nyilatkozniuk kell minden vagyontárgyról, ami a tulajdonukban van.

Manfred Weberről egyébként nemrég már kiderült, hogy a saját házát nevezte ki politikai irodájának egy eldugott faluban, így a költségvetéséből mintegy 400 ezer eurót ügyeskedett össze. A V4NA egy másik alkalommal is bebizonyította, hogy Weber szeret félretenni azokból a pénzügyi keretekből, amiket az Európai Unióban nem kell számlákkal leigazolni. A tolmácsok költségét, vagyis néhány ezer eurót is megspórolt, amikor az Európai Bizottság elnöki székére pályázott. A választási weblapján egy primitív fordítót használt arra, hogy az EU összes nyelvére lefordítsa a kampányszövegeit.

Az Európai Bizottság tagjaira valamivel szigorúbb szabályok vonatkoznak, nekik egy úgynevezett érdekeltségi nyilatkozatot kell tenniük. Ebben be kell számolniuk az elmúlt tíz évben betöltött valamennyi tisztségükről és minden olyan pénzügyi érdekeltségükről, amely összeférhetetlenséget okozhat. De fel kell tüntetniük azt is, hogy milyen pozíciót foglalnak el olyan testületekben, amelyek közfeladatot látnak el. Frans Timmermans bizottsági alelnök nyilatkozatában azonban hiába kerestük a számadatokat, csupán néhány munkahelyi pozíció van feltüntetve, a jövedelemről nem esik szó.

Stella Kyriakides valamivel közlékenyebb volt az érdekeltségi nyilatkozatában, de az uniós egészségügyi biztos is csak a korrupciós botránya után frissítette a dokumentumot. Először kiderült, hogy 4 millió euró landolt a férjével közös számláján, éppen azután hogy aláírta a csúnyán elrontott uniós vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. Ezután pedig az is nyilvánosságra került, hogy Kyriakides már évek óta kapcsolatban állt a nagy vakcinagyártókkal.

Az átláthatóság legfőbb brüsszeli szószólói aligha élnek szerény körülmények között, ezt a V4NA is bemutatta, amikor a brüsszeli elit luxusparadicsomában, Tervurenben forgatott. Európa egyik legdrágább és legszigorúbban őrzött településén még csak sétálnia sem szabad az átlagos európai adófizetőnek. Stábunk a luxusvillák erdejében forgatott, amikor perceken belül két rendőr érkezett a kollégáinkhoz. Átkutatták az autójukat, kipakolták a táskájukat és elvették a telefonjaikat, végül kitöröltek néhány adatot. Jogsértő módon még az operatőr kamerájának memóriakártyáját is elvették.

POLITIKA

Címkék:

European Union, politics, transparency