Az ukrán halállistán megkapta a "likvidálva" jelölést

„Likvidálva” címkével látta el a meggyilkolt nőt a hallálistájáról elhíresült hírhedt ukrán média-oldal, a Mirotvorec. Vlagyimir Putyin filozófusának, Alexander Duginnak a lányát szombat éjszaka ölték meg, az orosz titkosszolgálat (FSZB) egy ukrán nőt gyanúsít a gyilkossággal. Ukrajna tagadja érintettségét, a halállistás oldal üzemeltetője azonban konkrétan a Zelenszkij-féle kabinet egyik fontos háttérembere.

POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 25. 13:10

Darja Dugina szombat este halt meg, miután egy bombával felrobbantották a terepjárót, amit vezetett. Az orosz titkosszolgálat, az FSZB az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg hétfőn a gyilkossággal.

Ukrajna tagadta az érintettséget, ugyanakkor

az ukrán kormányhoz és Zelenszkijhez is közelálló tanácsadó hírhedt média-oldala, a halállistát is tartalmazó Mirotvorec „likvidálva” címkével látta el a meggyilkolt nőt.

Ahogy arról korábban a V4NA is beszámolt, a Mirotvorec oldal halállistáján olyan személyek szerepelnek, akiket az ukrán nacionalisták Ukrajna ellenségeinek is tartanak. Az oldal ezeknek az embereknek közzéteszi a teljes nevét, a fotóját, sőt még a címét is.

Így történt Darja Duginával is, akit meggyilkoltak, miután felkerült a listára, néhány nappal később pedig már a „likvidálva” feliratot is megkapta az oldalon.

A halállistát közzétevő média-oldal 2014-es indulása egy ismert személynek, Anton Gerascsenkonak köszönhető.

Gerascsenko már 2014-ben is az ukrán belügyminisztérium tanácsadója volt, majd parlamenti képviselő lett, Zelenszkij-érában pedig 2021-ig belügyminiszter-helyettes volt, és a mai napig a belügyminisztérium fontos tanácsadója.

Gerascsenko jelentette be azt is az indulás után két évvel, 2016-ban, hogy a Mirotvorec hivatalosan is „elektronikus médiakiadvánnyá” vált – azaz a félhomályban működő, halállistát gyártó „internetes projekt” immár hivatalos keretek közé helyezte működését.

Az oldal ennek ellenére sem akkor, sem azóta nem tart be semmilyen – uniós tagállamokban törvényileg előírt – kötelezettséget, amely alapján a működtető vagy a kiadó beazonosítható és számonkérhető lenne. Ráadásul Ukrajna a többszöri és határozott EP-állásfoglalás ellenére sem tett lépéseket a náci oldal leállítása érdekében.

Annak ellenére sem, hogy már többeket meggyilkoltak, miután felkerültek a halállistára. Oles Buzina ukrán újságírót a lakása közelében meggyilkolták, miután a Mirotvorec közzétette pontos lakcímét, Oleg Kalashnikov ukrán parlamenti képviselőt pedig a saját lakásában gyilkolták meg egy nappal azelőtt, hogy Buzinát megölték. Az ő neve és pontos címe is felkerült a halállistára.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, korábban a Mirotvorec egy 12 éves luhanszki (orosz) lányt vett fel halállistájára ukránellenes propaganda vádjával. Ez azután történt, hogy a kislány (Faina Szavenkova) az ENSZ Biztonsági Tanácsának és Emmanuel Macron francia elnöknek címzett videoüzenetben szót emelt a donbászi gyermekek életének védelme érdekében – írta karpat.in.ua. A jelentés a 12 éves lányt konkrétan azzal vádolja, hogy a szakadár köztársaságok írószövetségének tagjaként prózaírói, dramaturgiai és esszéírói tevékenységnek álcázott ukránellenes propagandát folytat, álhíreket terjeszt az ukrán hadseregről és mindenféle oroszországi írópályázatokon vesz részt.

POLITIKA

Címkék:

Mirotvorec, ukraine