Régi kétes ügyek is előkerültek a budapesti Városháza-gate körül

A régmúltból már ismerős szereplők bukkannak fel a budapesti Városháza-gate-ben, írja a Magyar Nemzet. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, nyilvánosságra kerültek olyan dokumentumok, melyekből kiderült, hogy mintegy 100 millió euróért eladnák a Városháza telkét és a műemlék-épületet. A szerződések szerint korábban kétes ügyekbe keveredő személyek tűntek fel az ügyben.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 6. 15:55

Az ingatlan értékesítésével azt a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t bízták meg, amely annak idején a Magyar Szocialista Párt korábbi székházára is vevőt talált.

A megbízást adó vállalkozásnak pedig a tulajdonosa szerepelt évekkel ezelőtt sokat a híradásokban, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet című lap. Berki Zsolt több mint tíz évvel ezelőtt az úgynevezett InfoPark-ügy egyik főszereplője volt.

A szóban forgó bűnügyi történet egy dél-budai ingatlan körül bontakozott ki. Az előzmény az volt, hogy az állami tulajdonban álló InfoPark Zrt. 2007 végén a Noveco Invest Kft.-re ruházta a budai, 62 ezer négyzetméter nagyságú terület földhasználati jogát. Az esetről beszámoló híradások szerint később ebből származott a konfliktus.

Az állami céget ugyanis a következő esztendőben privatizálták, de a területre nem a vevőt, hanem továbbra is a Noveco Investet illette meg a földhasználati jog. A vevő ezt a helyzetet szerette volna megszüntetni, ám a vita hamar a rendőrség asztalára került, ugyanis – tanúvallomások szerint –

a Noveco Invest képviselőit életveszélyesen megfenyegették.

A Noveco tulajdonosa ekkoriban Berki Zsolt volt, az állami céget privatizáló vállalkozást pedig Leisztinger Tamás milliárdos üzletemberhez kötötték, aki a jelenlegi főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata volt élettársa.

A híradások szerint Berki és társai zsarolás miatt feljelentést tettek, amiben Leisztinger neve többször is előfordult. Az ügy utóbb önbíráskodássá szelídült, az eljárást végül 2013-ban meg is szüntették.

Berki Zsolt további cégügyei nemigen keltették fel a sajtó érdeklődését, pedig cégből éppenséggel akadt néhány.

A hivatalos adatbázisok szerint napjainkban a férfi több vállalkozásban is kisebbségi tulajdonos, ezek között akad szépségápolással, tanácsadással és őrzés-védéssel foglalkozó társaság is. Az adatbázisokban szereplő információk szerint Berki igazi vállalkozó típus, számos cégben vállalt korábban szerepet. Több – azóta megszűnt – ingatlanos társaságban bukkant fel a neve, de köze volt nyomozásokat végző, építőipari, tanácsadó és a vendéglátóiparban működő vállalkozáshoz is.

POLITIKA

Címkék:

budapest, city hall