Szigorúbb szabályokról papol a pénzzel ügyeskedő Weber

Csillagos ötösre vizsgáztak a német politikusok képmutatásból, miután elmondták a véleményüket az Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrányról.

POLITIKA 2023. JANUÁR 16. 12:59

A képmutatás mesterei háborodnak fel leginkább az Európai Parlament történetének legnagyobb korrupciós botrányán. A uniós parlament az átláthatósági szabályok jelentős szigorításán dolgozik, ezekre reagálva a baloldali és a baloldalhoz egyre közelebb kerülő politikusok óriási hanggal egymásra licitálnak a javaslataikkal. Rögtön itt van Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője, aki az Augsburger Allgemeine című német lapnak azt nyilatkozta, hogy

„meg kell teremteni a módját, hogy a korrupt parlamenti képviselők nyugdíjjogosultságát csökkenteni lehessen, ha megerősített kötelezettségszegés történik”

Manfred Weber a jelek szerint elfelejthette a korábbi botrányát, amelyben az ügyeskedő néppárti politikus a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy néhány ezer euró a zsebében maradjon. Aki ilyen dörzsöld módon képes ügyeskedni néhány ezer euróért, az azonnal gyanúba keveredik egy korrupciós botrány kirobbanásakor. Amikor a V4NA leleplezte az arcpirító etikátlanságot, egy apró alsó-bajorországi falucskában, az isten háta mögötti Wildenbergben állt a háza, amiben életvitelszerűen lakott. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga vághassa zsebre azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania. Az, hogy ez a falucska ugyancsak messze esik a nagyvárosoktól, így a választópolgároknak nem könnyű felkeresni szeretett képviselőjüket, nem számított.

A V4NA újságírói a saját szemükkel látták Wildenbergben, Weber még arra sem vette a fáradtságot, hogy kiírja a kapura, ez az ő képviselői irodája.

Az évek alatt közel 125 milliót sikerülhetett zsebre vágnia a dörzsölt ötlettel. Ráadásul ebből a keretből kifizethette akár a családi ház teljes rezsijét is, hiszen számlákat Brüsszelben erről sem kértek.

Az EU bürokraták nem kicsinyeskednek ilyesmivel. Õk aztán tudják, hol is van a legjobb helye az európai adófizetők pénzének.

A szintén német Gabriele Bischoff szociáldemokrata politikus is habzó szájjal bírálja Eva Kailit és a lehető legszigorúbb intézkedések bevezetését követeli, amikor azonban valaki előáll egy velős és használható javaslattal, akkor hirtelen elhalkulnak a baloldaliak. Ahogy párttársai, úgy Bischoff asszony is hirtelen elfelejtette definiálni az „átláthatóság” kifejezést, amikor decemberben a parlament állásfoglalásáról vitáztak. Ahogy azt a V4NA megírta, az Identitás és Demokrácia pártcsalád azt követelte, hogy minden EP-képviselő haladéktalanul tegye közzé, hogy

milyen kapcsolatokat tart fenn Katarral és az érintett nem kormányzati szervezetekkel, milyen juttatásokat kapnak Katartól vagy civil szervezetektől, és hogy Katar mely tisztviselőivel és képviselőivel találkoztak.

 

A módosítási javaslatot azonban nem sikerült elfogadtatni. Csak 204 képviselő szavazott a nagyobb átláthatóság mellett, 326 képviselő szavazott ellene. Nemmel szavazott például a német baloldal, amely otthon hemzseg a korrupciós botrányoktól – köztük az addig két kézzel kapálózó Gabriele Bischoff is, akinek nem remegett meg a keze, amikor le kellett szavazni a javaslatot. Szintén a szigorú átláthatóság ellen voksoltak a zöldpárti politikusok, akik rendszerint az utóbbi hónapok európai botrányai középpontjában állnak, egyfajta “modern korruptak” csoportjaként.

De az átláthatóságért kétségbeesetten kapálózó magyar balliberális csoport sem szerette volna, ha fény derül a képviselők féltve őrzött titkaira.

A V4NA brüsszeli forrása szerint joggal vetődik fel a kérdés az átlagos európai adófizetők fejében, hogy vajon milyen titkokat őriznek ezek a politikusok. A viselkedésük és a reakcióik azt támasztják alá, hogy egy idegen ország gyakorlatilag megvásárolhatott, gyarmatosíthatott egy egész kontinenst. De nem csak Katar igyekezett befolyást vásárolni az uniós döntéshozatali rendszerbe. A V4NA számolt be arról a marokkói eseményről, amely komoly gyanúba sodorta Guy Verhofstadtot a korrupciós ügy kapcsán. Nem is olyan régen, 2018-ban maga Guy Verhofstadt is élvezte Marokkó vendégszeretetét talán nem is annyira véletlenül Eva “Katargate” Kaili baloldali EP-képviselő társaságában egy konferencián készült fotó tanúsága szerint.

Nem mellesleg a technológiai világ lobbistái is részt vesznek ezeken a találkozókon. Verhofstadt egyébként azok közé tartozik, akik nem vetik meg a luxust. Korábban a V4NA többször is beszámolt arról, hogy a nagy lábon élő, liberális EP-képviselő, Guy Verhofstadt hogyan “spórolt”, amikor saját házát újíttatta fel. Mint kiderült, a liberális politikus úgy csökkentette a felújítás költségeit, hogy több százezer euró közpénzt kapott a háza felújítására.

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben

a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben.

POLITIKA

Címkék:

anticorruption, european parliament, scandal