Szorongást, depressziót, öngyilkos gondolatokat okoz az infláció

Szorongást, depressziót, öngyilkos gondolatokat okoz az infláció

A vásárlóerő válsága által kiváltott pénzügyi szorongás nem csupán irracionális érzés, hanem az életszínvonal valós romlásának eredménye, amely a legszerényebb körülmények között élő franciák körében nem nélkülözi a testre és a lélekre gyakorolt súlyos következményeket, derült egy friss felmérésből.

POLITIKA 2023. JÚNIUS 2. 15:05

A MonPetitForfait megbízásából egy 1500 fős, reprezentatív, országos mintán végzett vizsgálat azt mutatja, hogy az infláció okozta válság jelentős negatív hatással van sok franciára.

A kutatásból kiderült, hogy az elmúlt tizenöt év alatt megduplázódott azoknak a franciáknak az aránya, akik az elmúlt tizenkét hónapban pénzügyi okokból visszafogták az élelmiszerekre fordított kiadásaikat: a 2007-es 29 százalékról 2023-ra 58 százalékra emelkedett az arányuk. A pénzhiány miatt pedig a franciák egyre nagyobb hányada hagy ki az étkezéseket:

a lakosság 51 százaléka rendszeresen vagy alkalmanként kihagy egy-egy étkezést, ami 7 százalékpontos növekedést jelent 2022 júniusa óta.

A jólétükre és a fizikai megjelenésükre fordított kiadásokat is csökkentik a franciák. A felmérés szerint az az előfizetés, amelyet a franciák elsőként felmondanának, ha szükséges lenne, az edzőtermi tagság lenne (40%). Hasonlóképpen, a franciák egyre nagyobb hányada vallja be, hogy néha lemond a fodrászhoz járásról (69%, +3 pont 2022 júniusa óta).

Végül, bár még mindig kisebbségben van azoknak a franciáknak a száma, akik az elmúlt 12 hónapban inkább elhalasztottak bizonyos egészségügyi kiadásokat, ma már majdnem kétszer olyan sokan vannak (41%), mint körülbelül tizenöt évvel ezelőtt, a legutóbbi nagy inflációs válság idején (25%).

Az infláció hatása az emberek lelkére, pszichéjére is hatással van, egyre többször jelentkezik szorongás, öngyilkossági gondolat és depresszió a franciák körében.

Több mint minden második francia (56%) elismeri, hogy jelenleg nehezen tud megélni a háztartása jövedelméből, ami lényegesen magasabb arány, mint 2023 januárjában (49%). És éppen a komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő franciák azok, akiknél a legelterjedtebbek a szorongásos zavarok, mint például a szorongás (54%) vagy a depresszió (31%).

A pénzügyi nehézségeket tükrözi a lakhatási költségeiket fizetni képtelen franciák növekvő száma is. A lakosok 34 százalékának vannak nehézségei a lakással kapcsolatos kiadások terén, amely arány másfél év alatt 5 százalékponttal nőtt. Míg egyes kiadások háttérbe szorulnak, addig másoknak a szerződés vége túl messze van.

A kutatás arra is rámutat, hogy a hónap végén a franciák 31 százalékának kevesebb mint 100 euró marad a bankszámláján, és ez az arány a legnagyobb lelki bajban lévők körében ugrásszerűen megnő: az öngyilkossági gondolatokkal küzdő emberek 47 százalékának alig marad pénze a hó végére.

POLITIKA

Címkék:

france, inflation, money