Drámai mértékben fokozódik a rendőrök elleni erőszak

Németországban naponta átlagosan 290 rendőr van kitéve erőszaknak. A BKA szerint a fenyegetések, támadások és ellenállási cselekmények száma új csúcsra emelkedett.

NAGYVILÁG 2024. OKTÓBER 15. 07:41

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) 2023-ban több rendőrök elleni erőszakos cselekményt regisztrált, mint valaha. Mintegy 106 000 rendőr vált az ellenük irányuló erőszakos cselekmény áldozatává. Ez több mint kilencezerrel több, mint 2022-ben, ami mintegy tíz százalékos növekedésnek felel meg. Az adatok a Szövetségi Bűnügyi Hivatal minap közzétett helyzetjelentéséből származnak – írja a Tagesschau német hírportál.

A BKA az erőszakos bűncselekményeket olyan bűncselekményekként határozza meg, mint a gyilkosság és az emberölés, a rablás és a testi sértés különböző formái, valamint a kényszerítés, a fenyegetés, az ellenállás és a testi sértés.

A legtöbb esetben – az erőszakos bűncselekmények mintegy 85 százaléka – a letartóztatások során történik valami a rendőrökkel, de ide tartoznak azok az esetek is, amelyek egy-egy erőszakos tüntetés alatt történnek. Az olyan esetek száma is emelkedett, amelyekben rendőröket fenyegettek meg. Emellett 40 rendőrök elleni gyilkossági kísérletet jegyeztek fel, hárommal többet, mint 2022-ben.

A BKA valamivel kevesebb mint 39 ezer gyanúsítottat vett nyilvántartásba, csaknem hat százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A túlnyomó többségük férfi volt (csaknem 84 százalék), a külföldi gyanúsítottak aránya pedig 30-ról csaknem 34 százalékra emelkedett.

A BKA szerint az elkövetők az esetek többségében egyedül cselekedtek, a rendőrség számára ismertek voltak (75,3 százalék) és gyakran alkoholos befolyásoltság alatt álltak (50,2 százalék).

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, germany, police