Fellázadtak a német tartományok a migráció miatt

Észak-Rajna-Vesztfália, Baden-Württemberg és Schleswig-Holstein szigorúbb migrációs politikát követel a kormánykoalíciótól.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. SZEPTEMBER 27. 12:55

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Zöldek Észak-Rajna-Vesztfáliában (NRW), Baden-Württembergben és Schleswig-Holsteinben közös megközelítést alkalmaznak a menekült- és migrációs politikában. A három tartományi kormány pénteken két állásfoglalási indítványt nyújtott be a Bundesratban az illegális migrációval szembeni keményebb fellépés mellett.

„Ez most egy olyan híd lehet, amelyen gyorsan át kell kelni”

– mondta Hendrik Wüst észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök a szövetségi kormány, valamint az szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és az liberálisok (FDP) parlamenti frakciója felé fordulva. A cél az, hogy az illegális migráció problémáját a politikai centrumból oldják meg.

Az indítványokban a három tartomány további intézkedéseket követel, például gyorsított menekültügyi eljárásokat az öt százalék alatti elismerési aránnyal rendelkező származási országokból érkező kérelmezők esetében, menekültügyi eljárásokat az EU külső határainál és az úgynevezett dublini ügyek gyorsított átadását más uniós államoknak.

Szerintük az Afganisztánból és Szíriából érkező bűnözőket haladéktalanul, minden szükséges eszköz felhasználásával ki kell toloncolni.

A szövetségi kormány azonban vonakodik ilyen intézkedések meghozatalától, amelynek hátterében főképp a Zöldek és az FDP migránspárti ideológiája áll. Hendrik Wüst NRW miniszterelnöke csütörtökön „a központ szövetségét” sürgette annak érdekében, hogy „ne csak korlátozzák az illegális migrációt, hanem határozottabb intézkedésekkel véget is vessenek neki”. A migráció és a biztonság kulcsfontosságú az emberek Németországba vetett alapvető bizalmának fenntartásához.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

germany, illegal migrant, migrant