Ukrajna diktálta a szankciókat Brüsszelnek?

Beszédes interjút adott egy ukrán sajtóorgánumnak Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki talán arra akart célozni, hogy Ukrajna az orránál fogva vezette a Nyugatot a szankciós politikában.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 19. 11:12

„Az esetek 90 százalékában a nyugati vezetők megszokták, hogy Ukrajna engedelmeskedik – néha simogatással, néha nyomással, néha fenyegetéssel. Amikor azonban összetalálkoztak Zelenszkijjel – akinek az az álláspontja, „hogy így lesz” – akkor azt gondolták, hogy tiszteletet fognak mutatni”

– mondta egy interjúban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A tárcavezető ezzel – akarva vagy akaratlanul – erősen arra utalhatott, hogy a nyugati vezető politikusok úgy táncolnak, ahogy Zelenszkij ukrán elnök fütyül. Kuleba hozzátette, hogy

„mindannyiuknak elmondtam: nem vagyunk építő jellegűek számotokra, mert már nem hajolunk meg előttetek. Joggal várunk el tőletek némi tiszteletet és elfogadást, hogy álláspontunk eltérő lehet. Fáj nekik, hogy ezt megszokják.”

Emlékezetes, hogy Kuleba – mint a külügyi tárca vezetője – személyesen is részt vett a Nyugat meghódításában, amikor a szankciókról kellett meggyőzni a kormány-és államfőket, valamint a nemzetközi véleményt. Az interjúban felidézte, hogy az eddigi büntetőintézkedések közül az volt a legnehezebb, hogy meggyőzze az országokat az orosz bankok SWIFT-rendszerről való leválasztásáról.

A nyugati országok ezután számos szankcióról döntöttek Oroszország ellen, többek között arról is, ami a leginkább fáj az európai polgároknak, azaz az energiahordozók importjának részleges, vagy teljes leállítása.

A nyugati államokban azonban már egyre hangosabbak azok a vélemények, melyek szerint Európa a saját létét és biztonságát is feláldozza Ukrajna parancsára – vezető politikusok, közgazdászok, szakmunkások és átlagemberek igyekeznek felhívni a Nyugat figyelmét arra, hogy a különböző intézkedésekkel sokkal többet árt magának, mint Oroszországnak.

NAGYVILÁG

Címkék:

eu, kuleba, sanctions, ukraine