A demokraták el akarják csalni a választást

Kalifornia törvénnyel utasítja el, hogy a választóknak kötelezően igazolniuk kell magát a voksoláskor.

POLITIKA 2024. OKTÓBER 2. 04:34

Kalifornia, a demokraták egyik legstabilabb fellegvára, immár tizenhárom másik demokrata vezetésű állammal együtt nem igényel semmilyen személyazonosítást a közelgő elnökválasztások során. Gavin Newsom kormányzó most törvénnyel tiltotta meg, hogy az államban arra kötelezzék az embereket, hogy igazolják magukat a voksoláskor.

A Huntington Beach-i konzervatív közösség, az államban élők között az egyik utolsó konzervatív hang, igyekezett elérni, hogy megköveteljék a személyi igazolvány bemutatását, így biztosítva a választások tisztaságát. A kritikusok szerint a demokraták politikája nemcsak hogy gondatlan, de egyenesen veszélyes is, mivel megnyitja az utat az esetleges csalások és visszaélések előtt. A republikánusok és más konzervatívok szerint a szigorúbb azonosítási követelmények elengedhetetlenek a választási folyamatok hitelességének megőrzéséhez. Ezek az intézkedések biztosítanák, hogy csak azok szavazzanak, akik jogosultak, és megelőzne minden olyan kísérletet, amely az amerikai demokrácia alapelveinek megsértésére irányul.

Miközben Kalifornia várhatóan támogatja a demokratákat és Kamala Harris elnökségét a választás során, a törvények lazítása és az esetleges visszaélések lehetősége komoly kérdéseket vet fel az egész nemzet számára. A republikánusok nagy figyelmet szentelnek a választási folyamatok és azok eredményeinek legitimitásának biztosítására.

Egy nemrégiben készült felmérés érdekes fényt vet az amerikaiak választásokkal kapcsolatos aggodalmaira. Az Ipsos közvélemény-kutató cég adatai szerint a megkérdezettek 51 százaléka fejezte ki aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy rengetegen illegálisan adják le a szavaztukat a közelgő elnökválasztáson. A választópolgárok szerint ugyanis a szigorú ellenőrzés hiánya lehetővé teszi, hogy nem amerikai állampolgárok is voksolhatnak. Ez vélhetően Kamala Harris demokrata elnökjelöltnek és párttársainak kedvezhet, mivel a Biden–Harris-adminisztráció kardoskodik a bevándorlás mellett.

A Pew Kutatóközpont 2022-es becslése szerint az Egyesült Államokban élő illegális migránsok száma eléri a 11 milliót, bár egyes intézetek ezt a számot jóval magasabbra becsülik.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a megkérdezettek 54 százaléka támogatja az illegális migránsok tömeges kitoloncolását. Emellett 44 százalékuk úgy véli, hogy Donald Trump volt elnök hatékonyabban tudná kezelni az ország bevándorlási problémáit, mint a jelenlegi alelnök, Kamala Harris, akiben csupán 34 százalék bízik ezen a téren.

POLITIKA

Címkék:

election, usa, vote