Egyre kevesebben hisznek Istenben

Az elmúlt években tendenciózusan elkezdett csökkenni a hívők aránya, a koronavírus-járvány kezdete óta pedig 45 százalékkal esett vissza a rendszeresen templomba járók száma.

WORLD DECEMBER 26. 2022 12:32

Az ABC news által közzétett felmérés szerint templomok kiüresedésének tendenciáját felgyorsította a koronavírus-járvány, ugyanis a pandémia kezdete óta a templomok látogatottsága agyjából 45 százalékkal esett vissza.

Az elmúlt két évben sok gyülekezet a virtuális szolgáltatások felé fordult, hogy kapcsolatban maradjon.

„A ‘palacsintatemplom’ jelensége virágzott a világjárvány idején – együnk palacsintát, és nézzük a templomot a tévében” – fogalmazott Dr. Brent Taylor, a texasi First Baptist Church at The Fields vezető lelkésze.

A gyülekezeti vezetők azonban azt állítják, hogy az egyházmegyék számára a virtuális szolgáltatások nem fenntarthatóak hosszú távon, mert a jelenlegi helyzet anyagilag kimeríti a gyülekezeteket. Az egyházi vezetők azt mondták, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel adakoznak a személyes istentiszteletek során. Emellett a közösség moráljára is negatív hatással van az emberi interakció hiánya.

A Gallup által közzétett felmérésből az derült ki, hogy az amerikai felnőttek 81 százaléka hisz Istenben.

Annak ellenére, hogy ez a szám magasnak tűnik, valójában ez a legalacsonyabb arány, amit valaha is kimutattak a felmérések kezdete óta. Egészen 2011-ig a válaszadók több mint 90 százalék mondta azt, hogy hisz Istenben, azonban az adatokból úgy látszik, hogy ez a szám tendenciózusan csökkent, most nyolc százalékponttal alacsonyabb, mint a 2016-os 89 százalék.

Amikor a Gallup 1953-ban, 1954-ben, 1965-ben és 1967-ben tette fel ugyanezt a kérdést, a válaszadók 98 százalék mondta, hogy hisz Istenben.

Az amerikaiak nagyjából egyötöde egyébként nem tartja magát egyik valláshoz tartozónak sem. Egy 2021 decemberében készült elemzés szerint 21 százalék nem jelezte vallási preferenciáját, míg 69 százalék a keresztény vallásúnak azonosította magát.

A Survey Center on American Life által korábban készített részletezett jelentésből az is kiderült, hogy a fiatalabb generációk kevésbé ragaszkodnak a vallásokhoz. A Z generáció több mint egyharmada, 34 százalék vallási csoportokhoz nem kötődőnek tartja magát. Ez az arány az millenniumiak körében 29 százalékra, az X generáció körében 25 százalékra, a Baby Boomerek körében 18 százalékra tehető.

A szervezet azt is megállapította, hogy a politikai baloldalt támogatók körében az elmúlt három évtizedben meredeken csökkent az egyháztagok aránya, ugyanis míg 1998-ban a liberálisok többsége (57 százaléka) tagja volt valamely egyháznak vagy más típusú vallási szervezetnek, addig ez az arány 2021-re 35 százalékra csökkent.

WORLD

Tags:

christian church, god, polls