Egyre több baj van Franciaországban a bevándorlókkal, akik ellen kiutasítási határozat van érvényben

Az utóbbi napokban több bűncselekmény is történt: egy fegyveres férfi késsel sebesített meg egy rendőrt, egy másik városban pedig egy algériai férfi ügyében intézkedtek a rendőrök, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt. Az elkövetőkben közös, hogy mindketten kiutasítottak. A kormányszóvivő mindeközben bejelentette, hogy a kormány célja az, hogy az összes kiutasított külföldi állampolgár elhagyja Franciaország területét.

WORLD POLITICS OCTOBER 26. 2022 12:21

Franciaországban egyre súlyosabb gondot okoznak azok az illegális migránsok, akik ellen ugyan kiutasítási határozat van érvényben, de annak végrehajtása várat magára. Vannak ugyan erre a célra létrehozott, úgynevezett közigazgatási befogadó központok, ahol a kiutasított külföldieket elhelyezik addig, amíg el nem hagyják az ország területét, ám ezek kapacitása véges, a kitoloncolásra váró személyeknek csak kis hányadát tudják befogadni, elsősorban azokat, akik valamiféle bűncselekményt követtek el.

A rendszer hibájára az október 14-én brutálisan meggyilkolt 12 éves kislány, Lola tragédiája világított rá, az elkövető ugyanis egy illegális algériai migráns, aki ellen területelhagyási határozat volt érvényben, ám, mivel azelőtt nem került összetűzésbe a törvénnyel, a belügyminiszter és a kormányszóvivő szerint semmi okuk nem volt a hatóságoknak feltételezni, hogy veszélyes lehet. Több ellenzéki képviselő is a francia államot tette felelőssé a tragédiáért, ám Olivier Véran kormányszóvivő október 23-án tett nyilatkozatában kijelentette, hogy nem a francia állam ölte meg a kislányt, hanem egy bűnelkövető.

Véran hozzátette, hogy a kitoloncolásra váró külföldi állampolgárok hazaküldése sok esetben nem Franciaországon múlik, hanem a befogadó ország hajlandóságán.

A Franciaországból kiutasított személyek deportálása valóban látványosan lecsökkent az utóbbi tíz évben, míg 2012-ben a kiutasított 82 535 főből 18 441-et küldtek haza, addig 2021-ben a 62 207 kiutasítási határozatból mindössze 3501-et hajtottak végre, ami 5,6 százalékos arányt jelent, ennyire alacsony még sosem volt az elmúlt évtizedben.


Ám nem Lola gyilkosa az egyetlen Franciaországból kiutasított személy, aki valamiféle bűncselekményt követett el vagy arra tett kísérletet az elmúlt időszakban. Az Actu17.fr hírportál számolt be róla, hogy a Loire megyében lévő Saint-Étienne nevű településen egy 31 éves férfi késsel a kezében az utcán bolyongott, miközben Allah Akbar kiáltásokat hallatott, ezt követően pedig halálosan megfenyegette a megfékezésére kivezényelt rendőröket.

A CNews úgy tudja, hogy a fiatalember ellenállt az intézkedésnek, nekitámadt az egyenruhásoknak és egyiküket meg is sebesítette. A gyanúsított nem ismeretlen a hatóságok előtt, a történteket megelőzően kiutasító határozatot hoztak.

A minap történt egy másik bűncselekmény is, amit szintén egy olyan külföldi állampolgár követett el, aki ellen kiutasítási határozat van érvényben. A CNews hírportál számolt be róla, hogy Marseille-ben egy algériai állampolgárságú bevándorló a nyílt utcán próbált megerőszakolni egy nőt, a rendőrök az áldozat kiáltozására figyeltek fel. A gyanúsított ebben az esetben is olyan illegális bevándorló, aki ellen korábban területelhagyási határozatot adtak ki a francia hatóságok. A férfit őrizetbe vették, a kapitányságon derült ki, hogy a történtek idején kábítószeres és alkoholos befolyásoltság alatt volt.

WORLD POLITICS

Tags:

crime, expulsion, france, illegal migrants, policers attacked, rape