A pusztító fegyverek nem válogatnak: százával halnak meg a gyerekek – megrázó fotók

A pusztító fegyverek nem válogatnak: százával halnak meg a gyerekek – megrázó fotók

Szívszaggató fotók mutatják be a véres háború legmegrázóbb következményét: a véres összecsapások miatt több száz gyerek halt meg, amióta kirobbant a háború Ukrajnában.

WORLD FEBRUARY 22. 2023 11:12

Az ENSZ szerint több mint hétezer civil halt meg Ukrajnában azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta szomszédját. Az ukránok még az ENSZ-nél is többre becsülik az áldozatok számát: Andrij Jermak, az ukrán elnöki stáb vezetője szerint több mint 9 ezer civil, vesztette életét.

A háború, a pusztító fegyverek és a halál pedig nem válogat: eddig legalább 453 gyermek halt meg a harcok következtében.

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kelljen egy anyának végső búcsút vennie a gyermekétől, az interneten szívszaggató fotók mutatják meg a háború okozta legnagyobb veszteségeket. Az alábbi fotók egy mindössze kétnapos kisgyermek temetésén készültek. Az egyik legmegrázóbb felvételen egy nő – vélhetően a kisgyermek édesanyja – térdre rogyva próbálja feldolgozni a pótolhatatlan veszteséget, a családtagjai segítik fel éppen a földről. Egy másik fotón pedig az újszülött csecsemő is látható, amikor még a kórházban volt. A harmadik fotón az anyuka még egyszer utoljára megpuszilja a halott gyermekét, mielőtt örök nyugalomra helyeznék.

Az alábbi képsorok szintén egy gyermek temetésén készültek, a fotókon a szűk családi kör megtörve, könnyeikkel küszködve búcsúznak a koporsóban fekvő 8 éves kislánytól. Egy újabb felfoghatatlan veszteség, amelyet a pusztító fegyverekek okoztak.

A következő fotón egy kisfiú képe látható, mellette pedig a szüleié, mindhárman életüket vesztették az egyik összecsapás következtében. A felvételek a temetésükön készültek.

Egy másik kislány temetésén pedig az látható, hogy a halott gyermek mellé a kedvenc játékait és plüssállatait is a koporsóba helyezték, így temették el.

A legtöbb civil a rakéták és a harci drónok eltévesztett célpontjai miatt veszíti életét, az alábbi bejegyzés szerzője szerint a fotón látható kisgyermeket egy ukrán drón gyilkolta meg. Ez is azt bizonyítja, hogy egy nemzet által használt fejlett technika is képes véletlenül elpusztítani a saját lakosságát.

Nem sokkal könnyebb az élete azoknak az édesanyáknak sem, akik elmenekültek a háború sújtotta országból, és azóta semmit nem tudnak a fiaikról és férjeikről, akiket besoroztak. Korábban egy nő arról beszélt egy brit lapnak, hogy semmit sem tud a férjéről, aki Azovstalnál kénytelen volt megadni magát az orosz hadseregnek. Elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntette a férjét a szolgálataiért, a férfi korábban földrajztanár volt. De az asszony azt mondta:

„Nekem nincs szükségem kitüntetésekre, szeretném, ha a férjemet visszakapnám, mert a fiának szüksége van rá… nekem szükségem van rá”.

Az asszony hozzátette, hogy számos alkalommal felhívott különböző szervezeteket, amelyek feladata a hadifoglyok megsegítése, de senki sem tudta megmondani neki, hogy hol van és hogy van a férje. A lap beszámolt még arról is, hogy kisfiuk, Bogdan nemrég megváltoztatta a képernyővédőjét egy olyan képre, amelyen ő és az apja látható.

„Ez nagyon nehéz számunkra, és különösen a fiam számára. Folyton azt kéri, hogy meséljek neki az apjáról, és folyton azt kéri, hogy döntsem el, mit tegyünk, ha visszajön”

A 28 éves Hanna Biliaieva utoljára akkor hallott 26 éves férjéről, Alexanderről, amikor „a halálán volt”.

„Február 22-én lesz pontosan egy éve, hogy nem láttam a férjemet. Szörnyen érzem magam. Az erőm már majdnem elfogyott. Az egészségem nagyon megromlott az állandó depresszió miatt”

– mondta az asszony.

WORLD

Tags:

children, death, ukraine, war, weapon