Ciprus lett az embercsempészek legkedveltebb helye

Ciprus lett az embercsempészek legkedveltebb helye

Körülbelül 500 euróért komplett csomagot kínálnak: tervezés, átkelés, menedékkérelem.

WORLD POLITICS NOVEMBER 12. 2023 07:31

A hatalmas pournarai menekülttábor mindössze néhány kilométerre található a ciprusi fővárostól, Nicosiától. Négy évvel ezelőtt nyitották meg, és akkor mintegy 1000 migráns számára tervezték. Tavaly év végére már kétszer ennyien voltak – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből, amelyet a Tagesschau német hírportál szemlézett.

Az elsősorban Afrikából és az arab világból érkező menekültek konténerekben élnek, szorosan egymás mellé zsúfolva. A belépés csak adminisztratív kísérettel és hosszas előzetes engedélyeztetéssel lehetséges. Bár a helyzet állítólag javult az elmúlt hónapokban, a körülmények még mindig megdöbbentőek. Itt senki sem akarja, hogy felismerjék. Neveket sem szabad említeni

– tudósít a német portál a helyzetről. A Tagesschau ott lakó menekülteket is idéz, egy társaság két tagja Pakisztánból érkezett Törökországba, ott szereztek diákvízumot Észak-Ciprusra, majd néhány nap múlva a sziget görög ciprusi déli részére menekültek, és ott kértek menedékjogot – mondják, hozzátéve, hogy

a sziget északi részén szinte minden városban hatalmas embercsempész-hálózat működik. A kapcsolatfelvétel nagyon gyorsan megtörténhet. Az úgynevezett zöldhatáron át történő szökés aztán bármikor megszervezhető néhány száz euróért.

Mint ismert, az úgynevezett zöld határ Ciprust egy görög-ciprusi és egy török részre osztja. Akinek sikerül átkelni rajta északról délre, az az EU-ban van – sok menekült számára a fő célállomás. És bár a Ciprusi Köztársaság nem tagja a schengeni övezetnek, sokan egyfajta ugródeszkaként tekintenek az országra Németország, Franciaország vagy Olaszország felé, és az Afrikából vagy Ázsiából érkezők számára nincs egyszerűbb, olcsóbb és biztonságosabb út az EU-ba – mondta Gerald Knaus migrációkutató a Frankfurter Rundschau című lapnak adott interjújában. A sziget egy egyedülálló új bevándorlási mozgalom kereszteződése.

A Tagesschau idézi Nikos Trimiklinotis professzort is a Nicosiai Egyetemtől, ami már nagyon régóta figyeli ezt a fejlődést. Ő és csapata rendszeresen publikál tanulmányokat a sziget menekültproblémájáról, és Trimiklinotis szerint a sziget északi részéről érkező menekültek száma nagyon magas, ahogyan az embercsempészek által belőlük szerzett haszon is. Azt mondja,

ez egy piszkos üzlet a legszegényebbek hátán, és most, hogy sok más menekülési útvonal el van zárva, az ár egyre magasabb és magasabb.

Közvetve a sziget törökországi részének közigazgatását is felelőssé teszi ezért, hiszen a szakértő szerint túl keveset tesz azért, hogy megakadályozza az embercsempészek üzletelését, és túlságosan megkönnyíti számukra, hogy átjussanak a határon a vevőikkel. Körülbelül 500 euróért komplett csomagot kínálnak: tervezés, átkelés, menedékkérelem. Az ország török részéből érkező menekültek 75 százaléka szárazföldön érkezik. Csak néhányan választják a nagyon veszélyes tengeri útvonalat.

A problémát az okozza, hogy mivel Törökország nem ismeri el a Ciprusi Köztársaságot államként, közvetlen tárgyalások nem lehetségesek a menekültproblémáról. Amíg Ciprus megosztottsága fennáll, addig az EU ajtaja szélesre tárva marad – írja a Tagesschau.

WORLD POLITICS

Tags:

cyprus, migrant, smuggler, turkey