Kihasználják a pusztító háborút, hogy saját népszerűségüket növeljék

Kihasználják a pusztító háborút, hogy saját népszerűségüket növeljék

Az ukrajnai háború kitörése óta egy ízléstelen trend kezdett el terjedni, egyre többen használják fel ugyanis arra pusztító konfliktust, hogy saját népszerűségüket növeljék. Pedig a háborúb hatalmas pusztítással jár, emberek százezreinek kellett elhagynia otthonát és ezrek haltak már meg a fronton.

WORLD FEBRUARY 17. 2023 16:35

Ahogy arról a V4NA beszámolt,

Eurovíziós győztes lehet, aki a háborúról énekel.

Akár győzelmet is érhet ugyanis a horvátoknak az Eurovíziós Dalfesztiválon az Oroszország és Belarusz viszonyát kifigurázó Mama SC című dal. Az egyik, a versennyel kapcsolatos hírekkel és esélyekkel foglalkozó honlapon leadott voksok több mint felét a horvát előadó kapta, vagyis könnyen elképzelhető, hogy a tavalyi Eurovízióhoz hasonlóan, most is politikai alapon dől el, ki lesz a befutó. A horvát Let 3 zenekar mellett az ukrán versenyző is jó esélyekkel indul a címért.

Ukrajnát idén a TVORCHI nevű, 2018-ban alakult, elektronikus zenei duó képviseli. Tagjai az ukrajnai születésű Andrii Hutsuliak és a nigériai, színes bőrű Jimoh Augustus Kehinde (utóbbi az énekes, így az eurovíziós produkcióban is ő áll a központi helyen). A zenekar szerint a Heart of Steel (Acélszív) című daluk a nukleáris hadviselés veszélyeire figyelmeztet.

A szöveget az ukrajnai Azovstal acélműben zajló harcok idején írták, így az „acélszívű” emberek közvetlenül a gyárban rekedteket, tágabban az egész ország védőit jelképezik.

A dalversenyt egyébként tavaly az ukrán induló nyerte meg, így Ukrajna rendezte volna a versenyt, helyette most azonban a britek kapták meg a szervezést. A versenyt májusban tartják Liverpoolban, és az már most egyértelmű, hogy a teljes koncepciót áthatja majd az Ukrajnával való szimpatizálás. A színpadot például úgy alakították ki, hogy az egy Ukrajnának szánt széles ölelést jelképezzen.

A háborús pusztítás közben, amikor emberek halnak meg, saját népszerűsége és ismertsége növelésére használja ki a helyzetet egy orosz színész is.

Max KomikaZe humorista és műsorvezető a közösségi médiában hatalmas követőtáborra tett szert, főleg miután elkezdte kifigurázni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Pedig az ukrajnai háború egyáltalán nem paródia, borzalmas veszteségekkel jár, több százezer orosz és ukrán katona veszthette már életét a harcokban.

Bár az elesett katonák számát nem lehet pontosan tudni, amerikai és európai tisztviselők az elmúlt hetekben többször is beszéltek arról, hogy milyen emberveszteséggel számolhatnak a háborús felek.

A becslések szerint

180-200 ezer orosz és 100 ezer ukrán halt és sebesült meg a háborúban.

A norvég televízióban Eirik Kristoffersen tábornok, Norvégia védelmi főnöke az orosz áldozatok és sebesültek számát 180 ezerre, az ukránokét pedig nagyjából 100 ezerre becsülte.

Eközben amerikai és más nyugati tisztviselők szerint az Ukrajnában elesett és megsebesült orosz katonák száma „megközelíti a 200 ezret”.

Az áldozatok amúgy is magas száma a keleti Bakhmut városában és környékén zajló különösen heves harcok közepette ugrott meg. Amerikai tisztviselők a New York Timesnak és a Wall Street Journalnak azt mondták, hogy csak ebben a régióban az áldozatok száma alkalmanként egy nap alatt is meghaladhatta a százat.

Az ENSZ januári végi jelentése szerint a háborúban tavaly február óta 18 657 civil áldozatot regisztráltak: 7110-en haltak meg és 11547-en sérültek meg.

Ráadásul a városokban, falvakban is hatalmas pusztítást végez a háború, több százezer ember menekült el, rengeteg otthon vált lakhatatlanná, vagy a földdel egyenlővé.

WORLD

Tags:

eurovision, ukraine, war