Megsemmisültek a BL-döntő előtti zavargásról készült felvételek – videó

Megsemmisültek a BL-döntő előtti zavargásról készült felvételek – videó

A bíróság nem kérte ki időben a stadion kameráinak felvételeit, így azok automatikusan törlődtek. A Szenátus bizottsága nem érti, hogy miért nem kérte ki az ügyészség a felvételeket, holott erre kifejezetten megkérték a belügyminisztert meghallgatása során.

WORLD POLITICS JUNE 10. 2022 13:59

Javában folyik a nyomozás a botrányba fulladt május 28-i párizsi labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének ügyében, a mérkőzést megelőzően ugyanis olyan zavargás alakult ki, hogy a rendőrségnek könnygázzal kellett feloszlatni a tömeget és a meccset is csak jelentős, több mint 30 perces késéssel tudták elkezdeni.

A Szenátus bizottsága meghallgatta többek között Gérald Darmanin belügyminisztert és Didier Lallement párizsi rendőrfőnökök, utóbbi teljes egészében magára vállalta a felelősséget a történtek miatt, beismerte, hogy nem voltak megfelelőek az előkészületek. Elmondása alapján a rendőrség kudarcot vallott, mert nem tudták megfelelően biztosítani a nézők biztonságát és ezáltal megingott az ország imázsa.

Liverpool polgármestere, Steve Rotheram online vett részt a Szenátus meghallgatásán, a brit nagyváros első embere szerint a párizsi rendőrség ártatlan emberekre támadt rá a stadionban, gumibottal fenyegették őket, majd a Liverpool szurkolóit hibáztatta a történtekért. Steve Rotherham úgy véli, hogy a kaotikus szervezés okozta a kialakult fejetlenséget.

A történtek kiderítése érdekében létfontosságú lett volna a Stade de France területén belül elhelyezett 220 biztonsági kamera felvétele, ám a Francia labdarúgó-szövetség (FFF) egyik vezetője, Erwan Le Prévost elmondása alapján erre a bíróság nem kerített sort, így a felvételek automatikusan törlődtek a rendszerből, mivel azokat csak hét napig őrzik meg.

Bruno Retailleau szenátor a francia hatóságokat okolja a felvételek megsemmisülése miatt, Twitter bejegyzése szerint ugyanis nem gondoskodtak a videokamerás megfigyelőfelvételek lefoglalásáról, holott ezt Szenátus kifejezetten kérte a belügyminisztertől a meghallgatása során.

A republikánus képviselő szerint állami szintű botrány kerekedhet az ügyből, hozzátéve, hogy a szóban forgó felvételek leleplezhették volna az elhangzott hazugságokat.

Bruno Retailleau közleményt adott ki, melyben azt írja, minden oka megvan azt feltételezni, hogy a kompromittáló bizonyítékokat tudatosan hagyták megsemmisülni.

A párizsi prefektus Twitter-bejegyzése alapján az ő felvételeik a bíróság rendelkezésére állnak és felhívták rá a figyelmet, hogy ne keverjék össze a rendőrségi felvételeket egy magánszolgáltató által készített képekkel.

A dagadó botrány hatására végül lépett a rendőrség bűnügyi vizsgálati részlege és kikérték a stadion kameráinak a felvételeit, ám túl későn, mivel csak hét napig őrzi meg a rendszer a képsorokat, azok öt nappal ezelőtt elvesztek, erről Olivier Tesquet francia szerző számolt be a Twitteren.

Tesquet a prefektus bejegyzésére is reagált, bejegyzése szerint az rendben van, hogy az igazságszolgáltatás számára hozzáférhetőek a rendőrségi felvételek, de ez még nem magyarázza meg, hogy miért nem kérték ki a felvételeket. Hozzátette, hogy egy fenntartónak – legyen az állami vagy magán – rendelkezésre kell bocsátania minden olyan eszközt, amely a vizsgálat szempontjából fontos lehet.

 

 

WORLD POLITICS

Tags:

cctv pictures deleted, champions league, france, scandal, stade de france