Macron Playboy-nyuszivá avanzsált minisztere a gyanú szerint politikai célokra használt fel közpénzt

Macron Playboy-nyuszivá avanzsált minisztere a gyanú szerint politikai célokra használt fel közpénzt

Egyre több jel utal arra, hogy Marlène Schiappa a Francia Köztársaság értékei mellett kiálló emberek helyett Emmanuel Macron politikai ellenfelei támadására használta fel alapítványa pénzét, ráadásul mindezt kampányidőszakban tette, ezért a jobboldal parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, a főpolgármester pedig feljelentést tett.

WORLD POLITICS APRIL 15. 2023 11:17

Gyűrűzik a botrány Marlène Schiappa francia államtitkár körül, amint arról a V4NA hírt adott, a politikus nemrég azzal botránkoztatta meg mind a francia ellenzéket, mind a kormányfőt, hogy a Playboy áprilisi címlapján szerepel, valamint hosszú, 12 oldalas interjút adott a lapnak, melyeket további pikáns képekkel illusztrált a nyuszis magazin.

Ám nem ez az egyetlen megdöbbentő dolog a szociális és szolidaritási gazdaságért felelős francia államtitkár háza táján, a Médiapart nevű oknyomozó hírportál hívta fel rá a figyelmet, hogy Schiappa visszaéléseket követhetett el az általa létrehozott „Fonds Marianne” nevű alap pénzügyeit illetően.

A 2,5 millió eurós alapot a 2020 októberében brutális kegyetlenséggel meggyilkolt tanár, Samuel Paty halálát követően 2021 márciusában hozta létre Schiappa azzal a céllal, hogy hogy olyan embereket és egyesületeket támogasson, akik felszólalnak a Francia Köztársaság értékei mellett és harcoljon a szeparatista tanok ellen. Már 2023 április elején felmerült azonban a gyanúja, hogy megkérdőjelezhető az alap finanszírozása és a támogatás felhasználása, ezért Samuel Paty családja bejelentette, nem akarják, hogy az elhunyt tanár nevét az említett alappal összefüggésbe hozzák, erről a Marianne nevű lap számolt be, kiemelve, hogy nem volt átlátható sem a kedvezményezettek köre, sem a pénzek felhasználása.

A Médiapart oknyomozó hírportál is vizsgálódni kezdett az ügyben és kiderítette, hogy Schiappa alapja egy olyan egyesületet is támogat, amely az elnökválasztási kampányidőszakban szisztematikusan támadta az államfő politikai ellenfeleit.

A „Reconstruire le commun” (újraépíteni a közöst) nevű egyesületről van szó, amely a „Fonds Marianne” alap második legjelentősebb kedvezményezettje, az egyesület pénzügyi jelentéséből kiderül ugyanis, hogy nem kevesebb, mint 247 500 eurót kaptak Schiappa alapjától.

 

A dolog pikantériája, hogy a köztársasági univerzalizmus, szekularizmus és a tág értelemben vett köztársasági értékek népszerűsítését célzó egyesület mindössze két hónappal a Fonds Marianne pályázati felhívása előtt alakult meg és a pályázat benyújtásakor még semmiféle előzetes tevékenysége nem volt, 47 jelentkező közül mégis az ő projektjükre esett a Fonds Marianne választása.

Ezt követően azonban látványosan megélénkült az egyesület aktivitása, az elnökválasztási és az azt követő parlamenti választás legélénkebb időszakában, 2022 januárja és 2022 augusztusa között a Reconstruire le commun 57 videót tett közzé a „Comme Un” (egyként) című YouTube-csatornáján. A fiataloknak szóló videók egyértelműen elfogult álláspontot közvetítenek, olyan megjegyzésekkel megspékelve, mint az iszlám baloldaliság, a dekoloniális mozgalom vagy a köztársasági értékek.

Az alábbi videót például, melyben néhány fiatal a Nupes baloldali koalíció és az Engedetlen Franciaország nevű párt vezetőjét, Jean-Luc Mélenchon-t név szerint említi és kritizálja, 2022. június 2-án, 10 nappal a parlamenti választások 1. fordulója előtt publikálták.

A Reconstruire le commun egyesület 2022 nyara óta leállította a fentihez hasonló propaganda tartalmak sugárzását, ami egybeesik a választási kampányok végével. Csak véletlen egybeesésről lenne szó?

A Nemzeti Tömörülés párt tagjai szerint nem, a jobboldali képviselők ráadásul teljesen átláthatatlannak tartják a Fonds Marianne pénzügyeit, ezért egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérik a szálak kibogozása érdekében. A Le Parisien cikkéből kiderül, hogy a jobboldali párt szerint rendkívül súlyos vádakról van szó és több kérdés is felmerül Marlène Schiappa az ügyben betöltött szerepével kapcsolatban, miután a kormánypárti politikus 2022 júniusában azt állította, hogy kabinetjével személyesen egyeztetett a kedvezményezettről és a nekik nyújtandó támogatások felosztásáról. Ezek szerint Schiappának tudomása volt arról, hogy a Reconstruire le commun szisztematikusan propaganda videókat tesz közzé, melyekben Emmanuel Macron politikai ellenfeleit támadják, mindezt ráadásul kampány időszakban tették.

Reagált a hírre Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is, aki levélben fordult Élisabeth Borne miniszterelnökhöz, leírva, hogy az oknyomozó portál által közölt tények rendkívül súlyosak, amennyiben igazak, Hidalgo szerint közpénzek elsikkasztásáról és egyéb bűncselekményekről is szó van. Mivel a főpolgármester a videókban lejáratott politikusok egyike, Hidalgo feljelentést tett a párizsi ügyészségen annak érdekében, hogy rendeljenek el igazságügyi nyomozást.

WORLD POLITICS

Tags:

denigrate political opponents, france, funds, marlene schiappa