Ébredeznek az uniós országok, egyre többen utasítják el a migrációs paktumot

Nemrég elfogadták a brüsszeli migrációs paktumot, most már egyre többen bánják meg a döntésüket.

NAGYVILÁG 2024. OKTÓBER 3. 03:05

Kilenc évvel ezelőtt Angela Merkel akkori német kancellár zöld utat adott több százezer illegális bevándorlónak, hogy Európába jusson. Azóta a helyzet alig javult: nyolcmillió ember vándorolt be menedékjog ürügyén. Többségük még mindig itt van Európában, bár sokan nem szorulnak védelemre – erről írt egy véleménycikket Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője, aki felidézte, hogy ennek ellenére a megbukott dublini rendszert évekig folytatták.

„A nemrég elfogadott és csak 2026-ban hatályba lépő uniós menekültügyi és migrációs paktum alig hoz javulást, és évekkel elmarad a fejlődésben. Ebben szó sem lehet következetes külső határvédelemről, amely visszatartaná a gazdasági migránsokat utazási terveiktől”

– fogalmazott Steger. Szerinte éppen ezért egyre több tagállam fordít hátat az EU menekültpolitikájának. Dánia volt azt első, amely nem vesz részt a dublini rendszerben. Hollandia és Magyarország – mindkettő hazafias kormányokkal rendelkező ország – most szintén ki akar lépni. Ráadásul az EU számára nagyobb és fontosabb országokban is fokozódik az elégedetlenség. Franciaország újra akarja tárgyalni a menekültügyi és migrációs paktumot, és kritikája középpontjába a visszatérési irányelvet állította. Németországban nemrégiben határellenőrzéseket vezettek be, de a rendőrség szerint ezek nem érik el a kívánt hatást. A migránsok továbbra is érkeznek, és többségüket továbbra is beengedik az országba.

Az EU menekültügyi politikájáról szóló vita az uniós államok tömeges kivonulásává válhat az európai szabályok alól – Ausztria kárára. A menekültügyi káoszt ugyanis a jövőben európai szinten az osztrák Magnus Brunner fogja kezelni, akire az EU Bizottságában a migrációs ügyek napirendjét bízták.

„Félő tehát, hogy az ÖVP továbbra is szolidáris lesz az EU elhibázott menekültpolitikájával”

– jegyezte meg Steger, aki szerint az Osztrák Néppártot csak egy konzervatív, jobboldali párt vezette kormányban lehet rávenni, hogy betartsa a választási ígéreteit. Az FPÖ európai parlamenti képviselője szerint ahhoz, hogy Ausztria – és az összes többi uniós állam – sikeres legyen, meg kellene teremteni a külső határvédelmet, és hatékony hazatoloncolási megállapodásokat kellene kötnie az elutasított menedékkérők származási országaival. – Ellenkező esetben az EU-nak a lehető legnagyobb mértékben ki kellene vonulnia az egyes államok menekültpolitikájából, vagy legalábbis lehetővé kellene tennie, hogy azok, akik nem akarnak tovább részt venni ebben az őrületben, ezt megtehessék – jelentette ki Petra Steger.

NAGYVILÁG

Címkék:

eu, migration