Elegük van a rendőröknek, ultimátumot kaphat a kormány

Legalább ötezer rendőr hiányzik az állományból Németországban, miközben egyre nagyobb nyomás alatt kell dolgozniuk.

NAGYVILÁG 2024. SZEPTEMBER 16. 04:42

A Német Rendőrszakszervezet (GdP ) több ezer új rendőr felvételére szólított fel – írja a Junge Freiheit német lap. Mint ismert, Nancy Faeser szociáldemokrata szövetségi belügyminiszter nemrég jelentette be, hogy mától ismét ellenőrzéseket vezetnek be a német határokon. A hivatalos közlés szerint az illegális migrációt akarja visszaszorítani a szövetségi kormány, a valóságban ugyanakkor a hétvégén esedékes brandenburgi tartományi választás miatt döntött így Olaf Scholz kancellár és kormánya. Az emberek ugyanis az utóbbi hónapokban egyre inkább elfordultak a kormánypártoktól, és Brandenburgban is egy újabb vereség elé néznek.

A szakszervezet szerint akár ötezer további szövetségi rendőrre is szükség van, hogy megbirkózzanak az igényekkel és nyomással – mondta a Bild című német napilapnak Andreas Rosskopf, a GdP elnöke. Kiemelte, hogy a rendőrök már most is állandó nyomás alatt vannak.

„Ráadásul embercsempészettel kapcsolatos ügyekben nyomozati akták ezrei hevernek az íróasztalokon, amelyeket a létszámhiány miatt nem tudunk feldolgozni”

– tette hozzá. A jelenlegi igények óriásiak, hiszen a vasútállomásokon például jelentősen növekszik a bűnözés, miközben a repülőtereken a klímaradikálisok jelentette veszély is egyre nagyobb. A kritikus infrastruktúrák és a futballmérkőzések biztonságát is a szövetségi rendőrségnek kell garantálnia. A szakszervezet szerint minden nappal növekszik a rendőrségre nehezedő nyomás és stressz, elsősorban a létszámhiány miatt.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, police