90 millió amerikainak vannak nehézségei a háztartási kiadásokkal

90 millió amerikainak vannak nehézségei a háztartási kiadásokkal

Egyre többeknek okoz gondot az Egyesült Államokban, hogy megbirkózzon a mindennapos kiadásaival, egyre többen élnek hitelből. A lakosság hitelkártyaadóssága rekordszintre emelkedett, és egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják az országot.

GAZDASÁG 2023. MÁJUS 22. 16:46

Az amerikai népszámlálási hivatal legutóbbi, háztartásokkal kapcsolatos felmérése szerint 89,1 millió ember számolt be arról az Egyesült Államokban, hogy idén április 26. és május 8. között valamennyire vagy nagyon nehéz volt kifizetnie a szokásos otthoni kiadásokat.

Ez azt jelenti, hogy az amerikai felnőttek 38,5 százalékának vannak ilyen nehézségei szemben az egy évvel ezelőtti 34,4 százalékkal, és a 2021-es azonos időszakra vonatkozó 26,7 százalékkal.

A Bloomberg jelentése szerint a népszámlálási hivatal adatai azt mutatják, hogy jelenleg több amerikainak vannak anyagi gondjai, mint a koronavírus-járvány után.

A megélhetési nehézségre rávilágít, hogy az amerikai háztartások adóssága is rekordszintre emelkedett 2023 első negyedévében. A lakosság adóssága összesen 17,05 billió dollárt tett ki,

az amerikaiak hitelkártya tartozásai pedig összesen 986 milliár dollárra rúgnak

jelentette a New York-i FED május 15-én.

„Mivel az infláció közel 40 éves csúcsra emelkedett, sok fogyasztó a hitelt használta fel költségvetésének kezelésére, ami rekord vagy rekordközeli magas egyenlegekhez vezetett” – mondta Michele Raneri, a TransUnion amerikai kutatási és tanácsadási szervezet alelnöke sajtóközleményében.

A fogyasztói árindex (CPI) az Egyesült Államokban áprilisban 4,9 százalékkal emelkedett, és az elmúlt hónapokban, a 2022. júniusi 9,1 százalékos csúcshoz képest folyamatosan csökkent. Ez alapvetően jó hír a gazdaságra nézve, de még így is sok háztartást nehezen érint a magas infláció. A minneapolisi FED egy áprilisi felmérésében

szinte minden válaszadó arról számolt be, hogy többet fizetett az élelmiszerekért az egy hónappal korábbihoz képest.

Huszonhét százalékuk azt mondta, hogy csak kismértékű emelkedést tapasztalt, de 68 százalékuk számára az élelmiszer-számla jóval magasabb volt.

Egyre többen költöznek külföldre

Az elmúlt években megfigyelhető tendenciává vált, hogy egyre több amerikai dönt úgy, hogy külföldre, egy megfizethetőbb országba költözik a nyugdíjas éveire.

A társadalombiztosítási hivatal adatai szerint 2021 végén közel 450 ezer ember kapta az ellátást az Egyesült Államokon kívül, szemben a 2008-as 307 ezerrel.

Kathleen Peddicord, a panamai Live and Invest Overseas tanácsadó cég alapítója szerint az egykoron furcsa ötletnek számító külföldre költözés mára már normálisnak számít.

Sokan költöznek Dél-Amerikába és Európába is. Egy házaspárt, akikkel a Live and Invest Overseas beszélgetett például Portugáliát választotta, számolt be róla a Magyar Nemzet című lap.

Körülbelül hat évvel ezelőtt Halisi Vinson és Ricardo Crawley rájött, hogy pénzügyi életükben nagy változásra van szükség. A denveri házaspár, akik körülbelül 20 évvel ezelőtt házasodtak össze, túlzott költekezésüket okolta. Otthonuk minden szobájában volt televízió, és havonta körülbelül ezer dollárt költöttek éttermi étkezésre. A pár más külföldre költözött amerikaiakkal való beszélgetés és egy hónapos látogatás után döntött úgy, hogy Portugáliába költözik. Crawley elmondása szerint élvezték a lassabb tempót és a 75 centes eszpresszót.

Oroszországba is egyre többen költöznek – igaz nem anyagai-, hanem ideológiai megfontolásból.

Több száz amerikai és kanadai jobboldali érzelmű ember készül hátrahagyni hazáját, hogy Oroszországba költözzön, ahol kifejezetten erre a célre felhúznak nekik egy települést − számolt be több sajtóorgánum az elmúlt napokban. A hivatalosan meg nem erősített hírt először a RIA Novosztyi orosz hírportál hozta le, egy moszkvai bevándorlási ügyekre szakosodott ügyvéd szavaira hivatkozva.

Ennek oka a radikális baloldali propaganda térnyerése: Nyugaton ma már hetven különböző nem van és ki tudja, mi jön még

vélekedett Timur Beszlangurov. A jogász hozzátette, az elmúlt években egyre több és több bevándorló érkezik nyugati országokból, ugyanakkor az orosz jogszabályok miatt gyakran bürokratikus akadályokba ütköznek. A konzervatív bevándorlók számára felhúzandó település ugyanakkor zöld jelzést kapott a moszkvai regionális adminisztrációtól − közölte. Az elviekben jövőre kezdődő munkálatok költségeit − állítása szerint − az ide költöző mintegy kétszáz család fogja fizetni.

Beszlangurov szerint több tízezren követhetik majd az Egyesült Államokból és Kanadából érkező első „telepeseket”, hasonló ideológiai okok miatt.

Az amerikai jobboldaliak − és főként a gyakran MAGA-republikánusoknak hívott Trump-támogatók − nagyot csalódtak a 2020-as elnökválasztáson, ez pedig Joe Biden hivatali ideje alatt csak tovább fokozódott.

Az amerikai társadalom egyre növekvő megosztottsága már földrajzilag is megmutatkozik: egyre többen költöznek olyan államokba, amelyekben a világszemléletüknek, ideológiai beállítottságuknak megfelelő vezetés van hatalmon.

Ez a tendencia a koronavírus-járvány miatti lezárások és korlátozások következtében vált egyre intenzívebbé, ekkor kezdtek a szabadabb életre vágyó amerikaiak a szigorúbb északi államokból délebbre, főként Texasba és Floridába vándorolni. A gyakorlat azóta is folytatódott, most már azonban a woke-ideológia elől menekülnek a főként republikánus érzésűek. Ezt Ron DeSantis floridai kormányfő is hangsúlyozta a tavaly novemberi félidős választásokat követő győzelmi beszédében.

Soha nem adjuk meg magunkat a woke-csőcseléknek. Florida az a hely, ahol a woke-ideológia meghal

− fogalmazott harciasan a republikánus politikus.

Közben pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök és maga Oroszország is sok konzervatív gondolkodású tetszését nyerte el az utóbbi években, amiért nem enged teret a woke-ideológia hódításának, ez pedig egy újabb indok lehet számukra az ország elhagyására és egy új élet elkezdésére Oroszországban.

 

GAZDASÁG

Címkék:

bills, cost of living, usa