Drámai a helyzet a kereskedelmi kamara szerint, sok cég elmarad a számlákkal

Drámai a helyzet a kereskedelmi kamara szerint, sok cég elmarad a számlákkal

A magas energiaárak egyre nagyobb terhet rónak a német vállalatokra. A nyomás a termelésre is hatással van. Az autóiparban például néhány vállalat máris leépítéseket hajt végre. Más cégek pedig nem tudják időben kifizetni a számlákat, ezért jelentős hátralékba kerülnek.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 3. 06:20

Egy felmérés szerint a magas energiaárak egyre nagyobb terhet rónak a németországi vállalatokra. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) drámai helyzetről beszél. Németországban, az autóipar egyik európai fellegvárában eddig még soha nem tapasztalt nehézségekkel küzdenek az ágazatban. A DIHK felmérése szerint

a gyártók 16 százaléka már csökkentette termelését. 17 százalékuk szeretné áthelyezni termelését. A helyzet még szélsőségesebb a beszállító cégek körében, ahol minden ötödik vállalat csökkenteni (21 százalék) vagy áthelyezni (19 százalék) akarja termelését az energiaárak miatt.

A DIHK ügyvezető igazgatója, Martin Wansleben sürgős intézkedésekre szólította fel a szövetségi kormányt. „Gazdaságunk helyzete drámai – következetes válságkezelésre és gyorsabb cselekvésre van most feltétlenül szükség” – írja egy nyílt levélben.

A rekord infláció, a nyomott fogyasztói hangulat és a vállalatok beruházási vonakodása miatt a hazai értékesítési piac miatt is aggódnak. A belföldi keresletet üzleti kockázatnak tekintő vállalatok aránya 41-ről 58 százalékra nőtt. A magas energia- és nyersanyagárak után a munkaerőköltségek jelentik jelenleg a második legnagyobb kockázatot a gépjárműgyártásban, a vállalatok 64 százaléka gondolkodik így. Ezek a cégek mégis kerülik az elbocsátásokat, mert attól félnek, hogy a gazdasági fellendüléskor nem lesz elegendő munkaerő, így a gödörből sem tudnak kimászni.

A német vállalatok egyébként egyre kevésbé tudják időben kifizetni a számláikat. Az Atradius hitelbiztosító a késedelmes jelentések számának növekedését regisztrálta. Ez azokra a számlákra vonatkozik, amelyeket még a felszólítások után sem fizetnek be.

„Ez az emelkedés a következő hetekben valószínűleg felgyorsul” – jósolta Frank Liebold, az Atradius németországi hitelbiztosítási üzletágának vezetője a Die Weltnek. „Ez egy korai mutató. Ezután általában jön a válság” – tette hozzá.

Legutóbb a 2008-as pénzügyi válság idején volt ilyen hatás – hangsúlyozta Liebold. A közlekedési ágazatban és a vegyiparban a számláknak csak 55 százalékát fizetik ki a fizetési határidőn belül, 38, illetve 39 százalékuk késedelmes. Az ebből eredő magas adósságállomány következtében még az egészséges vállalatok is nehéz helyzetbe kerülnek.

A Creditreform hitelminősítő intézet félelmei szerint dominóhatás veszélyezteti a német cégeket, a mostani helyzet egy komoly fizetésképtelenségi hullámhoz vezethet. Ez valószínűleg 2023 első negyedévében kezdődik a szakemberek szerint.

A németországi családi vállalkozásokat súlyosan érintette a rezsiköltségek drasztikus megemelkedése. A magas energiaárak miatt egyre többen kénytelenek elhalasztani tervezett projektjeiket, sőt egyes esetekben a termelést is fel kell adniuk vagy át kell helyezniük külföldre. Sokan közülük úgy látják, hogy kénytelenek leépíteni a személyzetet – derül ki az Ifo Gazdaságkutató Intézet egyik friss felméréséből.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a vállalatok 90 százaléka valószínűleg emelni fogja az árakat, vagy már végrehajtotta az áremelést. A megkérdezett vállalatok 25 százalékánál a munkahelyek leépítésében látják az átmeneti megoldást, vagyis minden negyedik vállalkozás csak úgy tud talpon maradni még néhány hónapon keresztül, ha elküld néhány embert a cégtől.

Áprilisban, egy hasonló felmérésben még csak a megkérdezettek 14 százaléka nyilatkozott így. A válaszadók 13 százaléka ezzel szemben azt tervezi, hogy részlegesen vagy teljesen leállítja a termelést egy időre, áprilisban még csak hat százalékuk látta ebben a megoldást.

Aki az előzőek közül egyiket sem választja, az most azon gondolkodik, hogy a termelését inkább külföldre helyezi át, ahol olcsóbban elő tudja állítani ugyanazt a minőséget. A megkérdezett vállalatok kilenc százaléka tervez ilyen lépést, áprilisban pedig még csak hat százalék választotta volna ezt.

GAZDASÁG

Címkék:

economy, germany, inflation